Egipatski državni tužilac uložio žalbu

Više hiljada Egipćana protestiralo je na ulicama Kaira po izricanju presuda (AFP)

Egipatski državni tužilac uložio je u nedjelju žalbu na oslobađajuće presude šesterici policijskih komandanata optuženih, zajedno sa svrgnutim egipatskim liderom Hosnijem Mubarakom, za ubistva demonstranata tokom antirežimskih protesta, izjavio je pomoćnik tužioca.

Mubarak i bivši ministar unutrašnjih poslova Habib al-Adli osuđeni su u subotu na doživotnu zatvorsku kaznu zbog ubijanja demonstranata tokom prošlogodišnjih masovnih protesta, koji su doveli do povlačenja Mubaraka sa vlasti.

Sudija je, međutim, zbog nedostatka dokaza, oslobodio optužbi šestericu policijskih oficira, što je odmah naišlo na negodovanje advokata porodica žrtava, koji tvrde da bi takva presuda mogla pomoći Mubaraku u žalbenom postupku, prenosi Reuters.

Više hiljada Egipćana protestiralo je na ulicama Kaira po izricanju presuda, neki želeći smrtnu presudu za bivšeg lidera, a drugi izražavajući strahovanje da bi Mubarak u žalbenom postupku mogao izbjeći doživotni zatvor.

Tužilac je u nedjelju, također, zabranio šesterici policijskih komandanata da napuštaju mjesto boravka, rekao je njegov pomoćnik.

Mubarak i njegova dvojica sinova, Gamal i Alaa, u subotu su oslobođeni optužbi za korupciju, ali se protiv sinova i dalje vodi postupak po optužbama za sukob interesa prilikom ilegalne trgovine obveznicama unutar kompanije.

Izvor: Agencije