Assad optužio ‘vanjske sile’ i ‘teroriste’

Sirijski predsjednik Bashar al-Assad je u nedjelju, u govoru u nacionalnom parlamentu, okrivio “vanjske sile” za krizu u Siriji. On je rekao da Sirija prolazi kroz svoju najkritičniju fazu od kraja kolonijalizma, prenosi AP.

Njegova poruka je slična ranijim govorima, u kojima je krivio “teroriste” za pobunu u zemlji, koja je počela u martu prošle godine.

“Maske su pale i međunarodna uloga u događajima u Siriji je sada očigledna”, kazao je Assad, dodajući da su održani prošlomjesečni izbori u Siriji savršen odgovor “kriminalnim ubicama i onima koji ih finansiraju”, prenosi AFP.

Četvero poginulih u Tripoliju

Četiri osobe ubijene su u sukobima u noći sa subote na nedjelju na sjeveru Libana između pristalica i protivnika sirijskog režima, čime se broj smrtno stradalih u sukobima popeo na 14, uprkos pojačanom prisustvu vojske, izjavio je izvor iz službi sigurnosti.

Razmjena pucnjave “bila je žestoka tokom noći, pri čemu su četiri osobe smrtno stradale” u Tripoliju, pa je sada ukupan broj mrtvih u sukobima od subote prije zore 14 mrtvih i 48 ranjenih, kazao je taj izvor.

Stanovnici četvrti Jabal Mohsen, u kojoj žive većinom alaviti, šiitska manjinska zajednica kojoj pripada i Assad, već nekoliko sedmica se sukobljavaju sa stanovnicima susjedne četvrti Bab al-Tabaneh, u kojoj žive pretežno sunitski muslimani.

Petnaestomjesečna pobuna protiv Assadovog režima u Siriji izaziva sve više napetosti u susjednom Libanu, koji je 30 godina proveo pod sirijskom prevlašću, te je duboko podijeljen između Assadovih pristalica i protivnika.

On je dodao da terorizam eskalira uprkos političkim koracima kakvi su bili parlamentarni izbori.

Počast ‘mučenicima’

“Mi nismo suočeni s političkim problemom, jer da je tako, onda bi ova partija predložila politički program. Mi smo suočeni s pokušajem da se unese vjerski razdor, a oruđe za to je terorizam”, naveo je Assad.

On je odao počast civilima i “mučenicima” iz redova vojske, koji su pali kao “žrtve nasilja” u Siriji, ističući da njihova krv nije prolivena uzalud.

To je Assadov prvi govor nakon masakra u Huli, kada je ubijeno više od 100 ljudi.

Istražitelji Ujedinjenih naroda (UN) naveli su da ima jakih indicija da su prorežimske snage odogovorne za bar dio ubistava u Huli.

Assad drži govor nakon što su dan ranije arapski lideri pozvali UN da okonča krvoproliće u Siriji.

Preduzeti snažne mjere

Arapska liga (AL) je pozvala na snažne, ali ne i vojne mjere UN-a kako bi se zaustavilo krvoproliće.

Generalni sekretar AL-a Nabil al-Arabi rekao je da je zatražio od Vijeća sigurnosti UN-a da preduzme snažne mjere kako bi se zaštitili civili u Siriji.

“Poslao sam pismo Vijeću sigurnosti UN-a, tražeći da se preduzmu neophodne mjere kako bi zaštitio sirijski narod”, kazao je on za AFP.

I specijalni izaslanik UN-a i AL-a za Siriju Kofi Annan upozorio je u subotu da Sirija “klizi u sveopći rat”.

U međuvremenu, visoka komesarka UN-a za ljudska prava Navi Pillay izjavila je da ne smije biti amnestije za teške zločine počinjene u Siriji, iako bi prijetnja krivičnim gonjenjem mogla motivirati pripadnike režima da pokušaju ostati na vlasti po svaku cijenu.

Izvor: Agencije