Američki izbori: Napad je najbolja kampanja

Ako je donedavno bilo dilema kako će demokratski predsjednički kandidat Barack Obama i republikanski kandidat Mitt Romney voditi svoje kampanje, sada tih nepoznanica više nema.

Jasno je kakve su početne strategije izabrali Obama i Romney u međusobnom političkom obračunu, javlja dopisnik Al Jazeere iz Washingtona Ivica Puljić.

Kampanja Obame prikazuje Romneyja kao bogataša koji nema dodir s prosječnim Amerikancem, dok republikanska kampanja udara tamo gdje je Obama “najtanji” – na ekonomiju.

“Amerika je računala na predsjednika Obamu da će spasiti ekonomiju, ukrotiti deficit i stvoriti nova radna mjesta. Umjesto toga, on je pomogao javni sektor, dao je milijarde dolara kompanijama svojih prijatelja te povećao naša dugovanja kao svi prethodni predsjednici zajedno”, kaže Romney.

Izborni tim Obame širom Amerike plasira sljedeću poruku: “On se natječe za predsjednika i ako će voditi zemlju kao što je vodio biznis, ne bih glasao za njega. Zato što ne bi imao dodir s prosječnim čovjekom. Kako možeš brinuti za prosječnog radnika ako se tako ponašaš.”

Clinton ‘pogurao’ Romneyja

Romney je predstavljen kao čovjek koji uništava živote američkih radnika i kao čovjek koji ne želi povećati poreze najbogatijima.

To je posebno primjetno u plaćenoj tv-poruci o poslovanju Romneyja u kompaniji Bain, koja mu je donijela najviše zarade.

I upravo na tome je Obama dobio izravni udarac od svog saveznika – Billa Clintona.

Bivši je predsjednik sugerirao da bi trebalo okončati kritike na Romneyjev rad u Bainu, uz poruku da “Romney iza sebe ima odlične poslovne rezultate i kvalificiran je da bude američki predsjednik”.

Dodao je, doduše, kako će Obama ipak pobijediti s pet do šest posto razlike u glasovima.

I, na kraju, malo statistike s Gallupovog Instituta – kada bi se sada održali izbori za američkog predsjednika, Obama bi dobio 49, a Romney 46 posto glasova.

Prije samo mjesec i po ta je razlika iznosila 56 naprema 43 posto.

Izvor: Al Jazeera