Penzioneri ogorčeni nižim primanjima

Zbog brojnih protesta uredi Zavoda za penzijsko osiguranje pojačali su obezbjeđenje. (Delo)

Blizu pet posto slovenskih penzionera dobilo je obavijest o smanjenim iznosima penzija po osnovu mjera štednje koje je nedavno prihvatio parlament.

Ovaj potez izazavao je ogorčenje i proteste penzionera i njihovih udruženja, koji će zaražiti da sud ispita ustavnost tih mjera, navode u petak mediji.

Ljubljanski dnevnik Delo piše da će smanjene penzije dobiti više od 26.000 penzionera, a smanjenje je u rasponu od nekoliko centi pa sve do 350 eura.

Krovno udruženje slovenskih penzionera pridružit će se sindikatima u zahtjevu da Ustavni sud preispita Zakon o mjerama štednje.

Zbog brojnih protesta, uredi Zavoda za penzijsko osiguranje pojačali su obezbjeđenje, a uvedeni su i besplatni telefonski brojevi za informacije.

“Većina onih koji dolaze i protestiraju shvataju da mi samo provodimo zakon koji je donesen u parlamentu. Ne očekujemo teže zaplete, ali bi se slična situacija mogla ponoviti idućeg mjeseca, kada penzioneri budu dobijali smanjene regrese za godišnji odmor”, rekao je Brane Kokot iz Zavoda za penzijsko osiguranje.

Očaj, bijes i razočarenje

Delo piše da su u prostorijama Zavoda za penzijsko osiguranje proteklih dana penzioneri tražili informacije i objašnjenja, ali bilo je i razočarenja, očaja i bijesa, čak “prijetnji samoubistvom”.

Penzionerska udruženja zatražit će ispitivanje ustavnosti smanjenih penzija na osnovu Zakona o mjerama štednje.

Krovno udruženje slovenskih penzionera pridružit će se sindikatima u zahtjevu da Ustavni sud preispita Zakon o mjerama štednje, najavila je predsjednica udruženja Mateja Kožuh-Novak.

List Slovenske novice piše da su ovih dana obavijesti o smanjenju dosadašnjih penzija dobili oni koji penziju primaju iz državnog budžeta na osnovu različitih prijašnjih neusklađenih propisa.

Smanjenjem su, navodno, pogođeni i nekadašnji pripadnici policije te oni koji su do 1991. godine službovali u nekadašnjoj Jugoslovenskoj narodnoj armiji (JNA).

Izvor: Agencije