Dva člana ETA-e uhapšena u Londonu

Troitina (lijevo) i Sancheza uhapsila je britanska policija u londonskom naselju Hounslow (EPA)
Troitina (lijevo) i Sancheza uhapsila je britanska policija u londonskom naselju Hounslow (EPA)

Britanska policija uhapsila je dvojicu pripadnika baskijske separatističke grupe ETA u Londonu, uključujući muškarca koji je ranije osuđivan za više od 20 ubistava, saopćilo je špansko Ministarstvo vanjskih poslova.

Petero pripadnika ETA-e uhapšeno je ove sedmice u Francuskoj, Španiji i Velikoj Britaniji, u sklopu zajedničke operacije protiv ove grupe.

Britanska policija uhapsila je Ignacija Lerina Sancheza i Antonija Troitina, koji je osuđen za 22 ubistva tokom 1980-ih, kada je bio dio madridske ćelije ETA-e.

Troitino je osuđen na preko 2.000 godina zatvora, ali je oslobođen 2011. godine nakon što je u zatvoru proveo 24 godine.

Sud u Španiji donio je odluku da se šest godina, koliko je Troitino proveo u pritvoru, uvrsti u njegovu kaznu, koja u vrijeme izricana presude nije mogla preći 30 godina, ali je ta odluka izmijenjena i za njim je izdana potjernica.

Oslabljena hapšenjima većine svojih lidera i sve manjom podrškom u Baskiji, ETA je prošlog oktobra saopćila da se odriče oružane borbe, koja je trajala više od 40 godina i odnijela više od 800 života.

Vlada Španije odbila je pregovarati definitivan kraj sukoba, insistirajući na rasformiranju ETA-e i predaji oružja.

Od početka godine uhapšeno je 16 pripadnika ove organizacije, većinom u Francuskoj i Španiji.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO