Brat Bernarda Madoffa priznao krivicu

Petera Madoffa su u petak u uredu njegovog advokata uhapsili agenti FBI-a (Reuters)

Peter Madoff, mlađi brat Bernarda Madoffa, američkog finansijera koji je počinio najveću finansijsku prevaru u istoriji Wall streeta, u New Yorku je priznao da je s bratom sarađivao 30 godina.

“Od svoje porodice i svih onih kojima sam nanio štetu i zlo tražim oprost”, rekao je Peter Madoff  (66) u kasnim večernjim satima u petak pred punom sudnicom suda na Manhattanu.

Madoff  je priznao da je falsificirao dokumente i sudjelovao u financijskoj prevari, pomažući na taj način svom bratu, koji u zatvoru još od 2009. odslužuje kaznu u trajanju od 150 godina.

Dosad nijedan član porodice Bernarda Madoffa nije priznao krivicu zbog skandala oko najveće piramidalne prevare u historiji, u kojoj je, prema nekim procjenama, on zaradio 65 milijardi dolara.

Petera Madoffa su u petak u uredu njegovog advokata uhapsili agenti FBI-a.

Prihvatio odgovornost

“Izgubio sam vlastitu reputaciju, a porodica mi je razorena zbog mog brata, no prihvatam odgovornost za ono što sam ja počinio”, rekao je.

Pomoćnica direktora FBI-a Janice K. Fedarcyk izjavila je kako je Peter Madoff odigrao ključnu ulogu u najvećoj finansijskoj prevari u historiji Sjedinjenih Država.

Bernard Madoff je 2009. proglašen krivim po svih 11 tačaka optužnice i osuđen je na 150 godina zatvora.

Klijente je varao više od 13 godina.

Bernard Madoff je 2009. priznao krivnju za nekoliko različitih načina prevare, za pranje novca, davanje lažnih izjava, lažno svjedočenje, falsificiranje dokumenata i krađu iz fonda osiguranja svojih zaposlenika, te je na kraju bio prisiljen priznati da je njegovo uzorno poslovanje zapravo bilo velika laž.

Izvor: Agencije