Novozelandski sud poništio Dotcom naloge

Kim Dotcom je jedan od četiri uhapšena u januaru u istrazi protiv njegove webstranice Megaupload.com (Reuters)

Novozelandski sud presudio je da su nalozi za pretres koji su korišteni kada je 70 policajaca pretreslo vilu osumnjičenog lidera internet piraterije, bili nelegalni.

Njemac Kim Dotcom, također poznat i kao Kim Schmitz, je jedan od četiri uhapšena u januaru u istrazi protiv njegove webstranice Megaupload.com koju je vodio FBI.

Tužitelji kažu da je Dotcom bio vođa grupe koja je od 2005. godine zaradila 175 miliona dolara kopiranjem i raspodjelom muzike, filmova i ostalih sadržaja, bez dozvole autora.

Advokati Dotcoma kažu da je kompanija samo nudila internet prostor za pohranu datoteka.

Nelegalni nalozi

U četvrtak, sudija Vrhovnog suda Helen Winkelmann, proglasila je nelegalnim naloge za konfisciranje vlasništva iz vile Dotcoma blizu Aucklanda, kao i radnje FBI-ja koji su kopirali datoteke sa Dotcomovog kompjutera.

„Nalozi nisu adekvatno opisali prekršaje za koje su povezani“, rekla je Winklemann u svojoj presudi. „Doista im je to falilo. To su bili opći nalozi i kao takvi nisu valjani.“

U svom odgovoru, novozelandska policija kaže da će presudu uzeti u obzir i da će sa krunskim zakonom razgovarati o „mogućim budućim potezima“.

Policija je rekla da neće davati nove izjave do okončanja procesa.

Dotcom je pušten uz kauciju, a američke vlasti ga žele ekstradirati po optužnicama o kršenju autorskih prava i pranja novca.

Milioni dolara u imovini koji su oteti, su zaleđeni, uključujući i skoro 20 luksuznih vozika, desetine kompjutera i skupih umjetnina.

Izvor: Agencije