Potvrđena presuda o odšteti ‘izbrisanim’

Sud je šesterici od 11 'izbrisanih' priznao pravo na nematerijalnu odštetu od 20.000 eura (Delo)

Evropski sud za ljudska prava potvrdio je svoju presudu iz jula 2010. godine prema kojoj je Slovenija “brisanjem” stalnog prebivališta neslovencima bez slovenskog državljanstva prilikom osamostaljenja kršila odredbe iz Evropske konvencije o ljudskim pravima te pravno nije uredila tu problematiku prema odluci Ustavnog suda iz 1999. godine, objavili su u srijedu slovenski mediji.

Senat Evropskog suda za ljudska prava u utorak je potvrdio prvostepenu presudu iz postupka “Kurić i ostali protiv Slovenije”, na koju je slovenska Vlada uložila žalbu, te šesterici od 11 “izbrisanih” priznao pravo na nematerijalnu odštetu od 20.000 eura, piše ljubljansko Delo.

Uz to, Sud je Sloveniji naložio da u roku od godine uspostavi mehanizam za priznanje odštete svim oštećenima u postupku.

Retroaktivno vraćanje prebivališta

Senat Suda u Strazburu svojom je konačnom presudom potvrdio da je postupak Slovenije prema “izbrisanima” kršenje odredbe Evropske konvencije o ljudskim pravima koje se odnose na poštovanje privatnog i porodičnog života, prava na efikasan pravni lijek i odredaba koje zabranjuju diskriminaciju.

Uprkos naporima učinjenim od 1999. godine, nakon odluke slovenskog Ustavnog suda da za “brisanje” skoro 26.000 neslovenaca iz bivših jugoslavenskih republika nije bilo pravog pravnog osnova, slovenske vlasti tu problematiku nisu uspjele riješiti cjelovito i brzo kako bi se uklonile teške posljedice koje je brisanje iz stalnog registra stanovništva imalo za oštećene, ocjena je Senata Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu.

Postupak Slovenije prema ‘izbrisanima’ je kršenje odredbe Evropske konvencije o ljudskim pravima koje se odnose na poštovanje privatnog i porodičnog života, prava na efikasan pravni lijek i odredaba koje zabranjuju diskriminaciju.

Sud očekuje, navodi slovenska štampa, da će slovenska Vlada donijeti mjere i zakone koje će “izbrisanim” neslovencima omogućiti retroaktivno vraćanje prava na prebivalište.

“Očekujemo da će se Vlada zbog ovakve presude morati ponovno početi baviti problemom izbrisanih i da će, u skladu s presudom, u roku godine dana donijeti cjelovite mjere, a u njihovo planiranje uključiti i predstavnike izbrisanih”, navela je u srijedu u saopćenju za javnost grupa slovenskih nevladinih udruženja.

‘Zvonki šamar’ Sloveniji

Slovenske parlamentarne stranke suzdržane su u vezi sa presudom zbog potencijalnih odšteta koje će Slovenija morati platiti, objavili su slovenski mediji.

Vlada je objavila da za sada ne može komentirati presudu, s obzirom na to da je treba proučiti.

Predsjednik stranke slovenskih penzionera (DESUS) i ministar vanjskih poslova Karl Erjavec rekao je da je Slovenija, kao potpisnica Evropske konvencije o ljudskim pravima, dužna poštovati presude Evropskog suda za ljudska prava i uvažiti njegove preporuke, kako bi se došlo do konačnog rješenja pitanja “izbrisanih” neslovenaca.

Bivši slovenski ustavni sudija Matevž Krivic, koji je jedno vrijeme pružao pravnu pomoć “izbrisanim”, za ljubljanski list Dnevnik kazao je da je presuda iz Strazbura “zvnoki šamar” za Sloveniju i da će slovenska Vlada morati sama ponuditi odgovarajuće odštete “izbrisanim” ako ne želi da to učini sam Evropski sud za ljudska prava.

Izvor: Agencije