Assange traži garancije Švedske

Assangeu prijeti hapšenje ukoliko napusti Ambasadu Ekvadora u Londonu (Anadolija)
Assangeu prijeti hapšenje ukoliko napusti Ambasadu Ekvadora u Londonu (Anadolija)

Osnivač WikiLeaksa Julian Assange koji, zbog traženja političkog azila, već sedam dana boravi u Ambasadi južnoameričke države Ekvador u Londonu, zahtijeva od Švedske da garantira njegovu sigurnost i da ga neće deportirati u SAD.

Nakon što je optužen za silovanje dviju žena u Švedskoj i dobio naređenje da se vrati u Englesku, Assange pokušava dobiti diplomatsku garanciju.

Assange je izjavio da je spreman suočiti se s optužbom za silovanje u Švedskoj, ali da se plaši da će Stockholm poslati tajne dokumente Ministarstvu vanjskih poslova SAD-a o informacijama koje su objavljene na WikiLeaksu.

U izjavi za magazin Sydney Morning Herald rekao je da je davanje garancije Velike Britanije, SAD-a i Švedske veoma važno.

Također, u televizijskoj izjavi, Assange je kazao da se osjeća dobro i da je sretan na iskazanoj podršci javnosti.

Nadležni za ovaj slučaj u Ekvadoru objavili su da je zahtjev za Assangeov politički azil razmotren, a engleska policija je saopćila da će, zbog kršenja uslova o uvjetnom otpuštanju, Assange biti uhapšen ukoliko napusti Ambasadu Ekvadora.

Izvor: Agencije


Povezane

Osnivač WikiLeaksa, Julian Assange, koji je zatražio azil od vlasti Ekvadora, suočen je s mogućnošću da bude uhapšen ukoliko napusti ambasadu te zemlje u Londonu. Assange je prekršio uslove kaucije na osnovu kojih je izbjegao izručenje Švedskoj i saslušanje u vezi sa optužbama za seksualno nasilje. U zahtjevu za azil, osnivač WikiLeaksa izrazio je strah […]

Osnivač WikiLeaksa Julian Assange zatražio je politički azil u ambasadi Ekvadora u Londonu. Iz Ministarstva vanjskih poslova te južnoameričke zemlje saopćeno je da vlasti još razmatraju njegov zahtjev. Nakon što je britanski Vrhovni sud odbacio Assangeov apel protiv ekstradicije Švedskoj, zbog navodnih seksualnih prestupa koje Assange poriče, osnivač WikiLeaksa i dalje tvrdi da je njegov […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO