Tunis Libiji izručio Gaddafijevog premijera

Mahmoudi se nalazi u zatvoru pod nadzorom libijskog Ministarstva pravde (EPA)

Bivši predsjednik libijske vlade Al-Bagdhadi al-Mahmoudi, pritvoren u Tunisu od kraja septembra, izručen je Libiji, službeno je objavljeno u Tunisu.

“Izručen je (u nedjelju) ujutro”, potvrdio je za AFP Ridha Kazdaghli, glavni glasnogovornik tuniske vlade premijera Hamadija Jbelija.

Prije toga, jedan je izvor najavio to izručenje, uz izražavanje čuđenja što je “tuniska vlada donijela odluku o izručenju Al-Mahmoudija bez mišljenja predsjednika”.

“Predsjednik Marzouki nije potpisao nikakvu uredbu. Ova odluka utjecat će na odnose između predsjednika i vlade”, rekao je za AFPAdnen Manser, savjetnik Moncefa Marzoukija i spomenuo “ozbiljnu krizu”.

Marzouki je sada u južnom Tunisu i ondje obilježava 70. godišnjicu vojske, a njegov kabinet sastao se radi razmatranja reakcije na tu vladinu odluku, dodao je.

Al-Mahmoudi je do zadnjih dana vladavine Muammara Gaddafija bio predsjednik libijske vlade, a uhapšen je 21. septembra u Tunisu, u pokušaju bijega u Alžir.

U Tunisu je pritvoren, jer je Libija dvaput tražila izručenje.

Tunisko pravosuđe je prihvatilo taj zahtjev, ali nije izručen ranije, jer su tu odluku osporile udruge za zaštitu ljudskih prava.

Tuniski predsjednik Marzouki u maju je rekao da je “načelno protiv” izručenja i doveo je u pitanje jamstva libijske strane da će poštovati ljudska prava i pošteno mu suditi.

No predsjednik tuniske vlade Hamadi Jbeli rekao je dan nakon te izjave da je odluka o izručenju “neopoziva” i ne zahtijeva predsjednikov potpis.

Izvor: Agencije


Povezane

Tuniski sud odbacio je optužbe protiv premijera svrgnutog lidera Gaddafija, ali će Al-Baghdadi ostati u pritvoru.

Published On 14 Feb 2012
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO