Ilegalni imigranti na meti vlasti SAD-a

Ilegalni imigranti često u SAD ulaze preko granice sa Arizonom (Reuters)

Vrhovni sud Sjedinjenih Američkih Država u ponedjeljak je djelimično potvrdio kontroverzni Zakon o ilegalnim imigrantima koji je ranije izglasan u Arizoni, a dozvoljava vlastima te savezne države da i pri rutinskim kontrolama saobraćaja provjeravaju dokumente o legalnom boravku u SAD-u. 

Sud je uvažio zakonitost osnova samog akta, ali je odbacio tri prateća dijela, čime je djelimično potvrđen zahtjev administracije predsjednika Baracka Obame, koja je tražila da se o imigracionim pravima izjašnjavaju federalne vlasti, a ne vlasti pojedinih saveznih država. 

Najvažniji dio zakona, koji omogućava policajcima da pri bilo kojoj rutinskoj kontroli mogu od građana  zatražiti papire koji dokazuju njihov legalan boravak u SAD, usvojen je jednoglasnom odlukom Vrhovnog suda, sa osam glasova za. 

Obamin stav

Odbačena su tri prateća dijela zakona, koja su zahtijevala da imigranti uvek sa sobom nose neophodnu dokumentaciju koja potvrđuje njihov legalni status, te mogućnost da policija uhapsi određenu osobu bez naloga, već samo zbog sumnje da je počinila krivična djela koja bi mogla izazvati deportaciju. 

“Arizona možda ima razumljive probleme sa ilegalnim imigracijom, ali država ne može donositi  zakone koji se protive federalnim zakonima”, navodi se u obrazloženju Suda. 

Obama je u saopćenju rekao da je zadovoljan što su oboreni osnovni dijelovi zakona, dodavši da je jasno kako sada Kongres mora izvršiti  sveobuhvatnu reformu imigracione politike.

Dijelovi koje predlažu savezne države nisu rješenje za sadašnji sistem imigracione politike koji se raspada, navodi se u  saopćenju.

Obama je istakao i da se u vezi sa dijelovima zakona koji su prihvaćeni mora obezbijediti da policija u Arizoni ne sprovodi taj zakon na način koji bi ugrozio građanska prava, što je i sud svojom odlukom zatražio.

Milioni ilegalnih imigranata

Protivnici zakona smatraju da on služi rasnom profiliranju ljudi i da će biti usmjeren prvenstveno prema građanima latinoameričkog porijekla.  

U Sjedinjenim Američkim Državama boravi najmanje 11,5 miliona ilegalnih imigranata, od čega više od polovine Meksikanaca, koji u SAD najčešće ulaze preko granice sa Arizonom. 

Republikanski predsjednički kandidat Mitt Romney ocijenio je da odluka Vrhovnog suda pokazuje da je SAD-u potreban predsjednik koji će rješavati problem imigracije i raditi zajedno sa republikancima i demokratima na pronalaženju obostrano prihvatljivog rješenja za ovo pitanje. 

Arizona je prije dvije godina bila prva savezna država koja je usvojila ovakav zakon, da bi je kasnije u tome pratilo još šest država.

Procjenjuje se da se u Arizoni sada nalazi oko 360.000 ilegalnih imigranata. 

Izvor: Agencije


Povezane

Sjedinjene Američke Države mijenjaju taktiku kad je riječ o patroliranju južnom državnom granicom. Tokom posljednje decenije, broj agenata Granične patrole neprestano se povećava. S druge strane, broj ilegalnih imigranata uhapšenih na granici sa Meksikom najmanji je u posljednjih 40 godina.

Published On 16 May 2012
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO