Turska ukida sankcije Francuskoj

Davutoglu najavio da će 5. jula otputovati u Pariz na bilateralni sastanak (Anadolija)

Turski ministar vanjskih poslova Ahmet Davutoglu je izjavio u četvrtak da se Ankara saglasila da obnovi sve veze s Francuskom poslije prekida koji je uslijedio nakon spora oko masovnog ubistva Armena 1915. godine u zadnjim danima Otomanskog carstva.

On je rekao da je premijer Recep Tayyip Erdogan naredio ukidanje sankcija nakon pozitivnog sastanka s novim predsjednikom Francuske Francoisom Hollandeom tokom svjetskog samita u Brazilu.

“Sankcije će biti skinute sa agende zahvaljujući ovoj novoj poziciji Francuske”, rekao je Davutoglu, dodavši da će u julu posjetiti Pariz.

Hollande je obećao da će otvoriti “novo poglavlje” u odnosima dviju zemalja, koji su na niskoj tački zbog francuskih kritika napora Turske da se pridruži Evropskoj uniji (EU) i kontroverznog zakona u Francuskoj o kažnjavanju negiranja masovnog ubistva Armena 1915. godine u vrijeme Otomanskog carstva.

Tursko-francuski odnosi su se pogoršali tokom mandata Hollandeovog prethodnika Nicolasa Sarkozyja, koji je naljutio Tursku kada je podržao zakon kojim se krivičnim djelom smatra svako poricanje navodnog genocida nad Armenima.

Nova stranica

Nakon što je francuski Senat usvojio zakon u decembru prošle godine, Turska je suspendirala vojnu i političku saradnju s Francuskom, podsjeća AFP.

Ali, francuski ustavni sud je u februaru proglasio neustavnim spomenuti zakon, uz obrazloženje da krši slobodu izražavanja, što je Ankara pozdravila.

“Poslije razgovora 5. jula s francuskim zvaničnicima, stagnacija u bilateralnim odnosima će, nadam se, biti prevaziđena”, rekao je Davutoglu.

Erdogan se u srijedu sastao s Hollandeom na marginama samita UN-a u Brazilu, kada su se saglasili da treba okrenuti “novu stranicu” u odnosima između dviju zemalja.

Erdogan je također pozvao Hollandea da, kao prvi francuski predsjednik poslije 20 godina, posjeti Tursku i, kako je prenijela agencija Anadolija, dobio je pozitivan odgovor.

Izvor: Agencije