SAD: Tri vođe Boko Harama na crnoj listi

Lider ETA-e Aitzol Iriondo uhapšen je u Francuskoj i čeka izručenje Španiji (EPA)

Sjedinjene Američke Države su saopćile u četvrtak da su stavile na svoju listu “terorista” trojicu vođa nigerijske grupe Boko Haram.

Upisivanje na ovu listu ima za posljedicu eventualno zamrzavanje imovine ove tri osobe u SAD-u i zabranu Amerikancima da ulaze u posao s njima, precizira se u saopćenju State Departmenta.

Radi se o Abubakaru Shekau, kojeg je State Department predstavio kao vođu broj 1, Khalidu al-Barnawiju i Abubakaru Adamu Kambaru.

SAD smatra da su ove osobe bliske Al-Kaidi u islamskom Magrebu (Aqmi), organizaciji koja se nalazi na američkoj crnoj listi.

“U posljednjih 18 mjeseci Boko Haram i militanti koji su s njim povezani ubili su više od hiljadu ljudi”, tvrdi State Department.

“Pod vodstvom Shekaua, Boko Haram je preuzeo odgovornost za brojne napade na sjeveru Nigerije”, dodaje se u saopćenju.

Boko Haram je u ponedjeljak preuzeo odgovornost za napade na tri crkve na sjeveru Nigerije i izazvao odmazdu kršćana u novom valu nasilja, koje se završilo sa 50 mrtvih i 150 ranjenih.

Lideri ETA-e

Istovremeno, SAD su listi dodale i ime Aitzola Irionda, lidera baskijske separatističke organizacije ETA, koji je uhapšen u Francuskoj i čeka izručenje Španiji.

Lider ETA-e također neće imati pravo ući na teritoriju SAD-a, a zamrzava mu se sva eventualna imovina koju posjeduje u Americi.

Iriondo se nalazi u pritvoru u Francuskoj, gdje čeka izručenje Španiji, koja ga traži zbog optužbi za terorizam i ubistva, saopćio je State Department.

Baskijsku separatističku grupu ETA američke vlasti su 1997. godine stavile na listu terorističkih organizacija.

Izvor: Agencije