SAD i Izrael napravili virus Flame

Sigurnosni izvori tvrde da je u izradi virusa učestvovala Agencija za nacionalnu sigurnost, CIA i izraelska vojska (Reuters)
Sigurnosni izvori tvrde da je u izradi virusa učestvovala Agencija za nacionalnu sigurnost, CIA i izraelska vojska (Reuters)

Sjedinjene Američke Države i Izrael zajednički su izradili kompjuterski virus Flame koji prikuplja obavještajne podatke u sklopu napora da se uspori razvoj spornog iranskog nuklearnog programa, objavio je američki list  Washington Post, pozivajući se na neimenovane zapadne zvaničnike.

List navodi kako je cilj kompjuterskog virusa da mapira kompjuterske mreže i da nadzire računare iranskih zvaničnika.

Cyber rat

Prema pisanju Washington Posta, štetni kompjuterski program osmišljen je radi pružanja obavještajne informacije u sklopu cyber kampanje protiv iranskog nuklearnog programa. U izradi virusa učestvovali su američka Agencija za nacionalnu sigurnost (NSA), Centralna obavještajna agencija (CIA) i izraelska vojska.

U cyber kampanju protiv iranskog nuklearnog programa spada i upotreba drugog kompjuterskog virusa Stuxnet, koji uzrokuje kvarove u iranskoj nuklearnoj opremi.

Aktuelni i bivši američki i zapadni sigurnosni zvaničnici potvrdili su agenciji Reuters da je SAD imao ulogu u stvaranju virusa Flame.

Stručnjaci navode da je zbog toga što je Flame više virus za prikupljanje obavještajnih podataka, a ne program za rat u cyber prostoru, bilo mnogo manje pravnih ograničenja u SAD-u i revizije politike nego u bilo kojem drugom uključenju Washingtona u cyber rat.

Veza sa Stuxnetom

Pentagon, CIA, NSA i kancelarija direktora za Nacionalne obavještajne podatke nisu željeli da komentiraju novinski izvještaj.

Flame je najkompleksniji kompjuterski špijunski program koji je ikada otkriven.

Dvije vodeće kompanije za izradu zaštite od kompjuterskih virusa Kaspersky Lab i Symantec povezale su neke od softverskih kodova u Flameu sa Stuxnetom, za koji se uglavnom vjeruje da su izradile SAD i Izrael radi napada na iranski nuklearni program.

Izvor: Agencije


Povezane

Otkriven novi sofisticirani virus razvijen za elektronsku špijunažu, za koji stručnjaci vjeruju da je povezan s virusom Stuxnet, koji je napao iranski nuklearni program 2010. godine.

28 May 2012
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO