Odobrena gradnja džamije u Marseju

Odobravanje gradnje džamije u Marseju smatra se velikim korakom u priznavanju važnosti muslimanske zajednice (AFP)

Apelacioni sud u Marseju odobrio je u utorak gradnju velike džamije u tom gradu, koju je krajem oktobra 2011. godine obustavio Administrativni sud na zahtjev jedne marsejske kompanije za proizvodnju mesa.

Odluka je donesena nakon što je Fondacija marsejske džamije u oktobru podnijela žalbu na prethodnu obustavu.

Džamija, vrijedna 22 miliona eura, imat će minaret visok 25 metara i moći će primiti do 7.000 vjernika.

Tako je nastavljen projekt izgradnje velike džamije, koji je od početka, u proljeće 2010. godine, izazvao toliko polemika u gradu u kojem živi jedna od najvećih muslimanskih zajednica u Francuskoj.

Dobra vijest

Velika marsejska džamija, vrijedna više desetaka miliona eura, treba biti izgrađena u marsejskom 15. arondismanu, u sjevernom kvartu Sen Lui, nekada poznatom po mesnicama.

Džamija, vrijedna 22 miliona eura, imat će minaret visok 25 metara i moći će primiti do 7.000 vjernika.

Muslimanski vjerski lideri u Marseju smatraju da odobravanje ovog projekta predstavlja ključan korak u priznavanju važnosti velike muslimanske zajednice u tom francuskom mediteranskom gradu.

Abderrahman Gul, predsjedavajući Fondacije marsejske džamije koja podržava projekat, ocijenio je da je odluka Suda “veoma dobra vijest”, ali je dodao da još treba uložiti mnogo truda kako bi se finansirala izgradnja.

Donacije za izgradnju

“Slučaj je bio u rukama sudstva. Imali smo potpuno povjerenje u pozitivan ishod”, rekao je Gul za AFP.

Odluku Suda bi još jedino mogao osporiti najviši sudski organ u Francuskoj – Državno vijeće, ali Gul je dodao da će izgradnja početi čim se prikupe sva finansijska sredstva.

Francuska, u kojoj živi između pet i šet miliona muslimana, zemlja je s najvećom islamskom zajednicom u Evropi.

Iako je do sada prikupljeno svega 200.000 eura za izgradnju džamije, Gul je mišljenja da će se donacije sada znatno ubrzati.

“Dobijanjem dozvole za gradnju bit ćemo u mogućnosti obnoviti povjerenje donatora. Alžir, zemlje Magreba uopće, Saudisjka Arabija, Kuvajt i drugi donatori sada nam se mogu pridružiti”, kazao je Abderrahman Gul.

Glavni arhitekta projekta najavio je da očekuje da izgradnja velike džamije počne 2013. godine.

Francuska, u kojoj živi između pet i šet miliona muslimana, zemlja je s najvećom islamskom zajednicom u Evropi.

Izvor: Agencije


Povezane

Više od pet miliona muslimana mogli bi da budu odlučujući glasovi “za” ili “protiv” jednog predsjedničkog kandidata, zaključuje AP.

Published On 30 Apr 2012
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO