Mubarak na intenzivnoj njezi nakon udara

Svrgnuti egipatski predsjednik Hosni Mubarak diše pomoću respiratora nakon što je doživio moždani udar, potvrdili su za Al Jazeeru u ranim jutarnjim satima u srijedu izvori iz porodice Mubarak i Ministarstva unutrašnjih poslova.

Neizvjesna objava rezultata

Rezultati drugog kruga predsjedničkih izbora u Egiptu možda neće biti objavljeni ni u četvrtak, kao što je najavljeno, jer se još razmatraju tužbe, objavio je u srijedu generalni sekretar Državne izborne komisije Hatem Bagato.

“Ne možemo najaviti kada tačno će biti objavljeni rezultati izbora, jer je sada u toku saslušavanje (primjedbi) predstavnika”, izjavio je on.

“Komisija je odlučila nastaviti razmatrati tužbe, što uključuje detaljan uvid u dokumentaciju izbora, a to znači da će nam trebati još vremena za proglašenje konačnih rezultata”, kazao je Bagato.

Izborna komisija je u ponedjeljak najavila da će objaviti rezultate u četvrtak.

“Saznajemo iz izvora porodice Mubarak da se Mubarakovo stanje poboljšava, ali vjerujemo da je i dalje u komi”, izvijestio je iz Kaira reporter Al Jazeere Mike Hanna.

“Državna televizija sada je i službeno javila da je na Odjelu za intenzivnu njegu u vojnoj bolnici Maadi.”
 
Hanna je kazao kako je ranije javljeno da je Mubarakovo srce prestalo kucati, te da su ljekari neuspješno pokušavali da ga ožive.

U noći sa utorka na srijedu egipatski medicinski izvori i državna novinska agencija izvještavali su da je Mubarak “klinički mrtav”.

Doživotni zatvor

Prema riječima glasnogovornika Ministarstva unutrašnjih poslova, Mubarak je u večernjim satima u utorak doživio moždani udar i njegovo stanje se znatno pogoršalo.
 
Glasnogovornik Alaa Mahmoud kazao je da je Mubarak (84) premješten iz bolnice u zatvoru Torah u obližnju vojnu bolnicu Maadi na jugu Kaira.
 
Državna televizija ranije je javila da je Mubarak u kritičnom stanju i da diše pomoću respiratora. Zatvorski zvaničnik kazao je kako su ljekari primijetili da je izgubio svijest.
 
Zvaničnik je govorio pod uvjetom da ostane anoniman, jer nije imao dozvolu da se obraća medijima.
 
Mubarak je osuđen na doživotnu zatvorsku kaznu drugog juna, jer nije zaustavio ubijanje demonstranata tokom prošlogodišnjeg ustanka protiv njega.
 
Premješten je u zatvor nakon što je proveo nekoliko mjeseci u vojnom pritvoru. 
 
Po dolasku u zatvor, Mubarak je patio od visokog krvnog pritiska, otežanog disanja i teške depresije, kazali su zatvorski izvori.
 
Izvori: Al Jazeera i agencije