Iranski program: Nema rješenja, ima optužbi

Ako razgovori propadnu mogli bi se pojačati strahovi na finansijskim tržištima za cijene nafte, procjenjuju diplomate (AP)

Iran i šest svjetskih sila međusobno su se okrivili za blokadu u razgovorima obavljenim u utorak o iranskom nuklearnom programu, dok pregovarači nastoje ostvariti iskorak kako bi se smanjila opasnost od novog bliskoistočnog sukoba.

Ashton: Žestoko i iskreno

Pregovori u Moskvi bili su “žestoki i iskreni”, izjavila je šefica evropske diplomatije Catherine Ashton, ustvrdivši da nakon dva dana pregovora ima “značajnih neslaganja”.

“Postoje značajna neslaganja u vezi sa bitnim stvarima”, izjavila je na konferenciji za novinare.

“Iznijeli smo naše stavove u razgovorima koji su bili detaljni, žestoki i iskreni. Nakon pet plenarnih sjednica i nekoliko bilateralnih susreta počeli smo pristupati kritičnim problemima”, dodala je.

Sastanak na nivou stručnjaka bit će održan 3. jula u Istanbulu, kazala je Ashton.

Drugog i zaključnog dana razgovora u Moskvi diplomate su rekle da su pregovarači još uvijek daleko od dogovora o iranskom programu za koji se SAD, Kina, Rusija, Njemačka, Francuska i Velika Britanija pribojavaju da bi mogao biti usmjeren na proizvodnju nuklearnog oružja.

Ključni zahtjevi grupe 5+1: zaustavite, zatvorite i dostavite.

Ako razgovori propadnu mogli bi se pojačati strahovi na finansijskim tržištima za cijene nafte zbog mogućeg sukoba na Bliskom Istoku, jer je Izrael zaprijetio napasti iranska nuklearna postrojenja ako diplomatija ne uspije zaustaviti Teheran da dođe do atomske bombe.

“Nismo došli u Moskvu samo radi razgovora. Došli smo u Moskvu zbog rješenja. No, vjerujemo da suprotna strana nije spremna doći do rješenja”, rekao je jedan iranski diplomat.

Ključni zahtjevi

“Naši su ključni zahtjevi: zaustavite, zatvorite i dostavite”, rekao je jedan zapadni diplomat, koji je učestvovao u razgovorima u Moskvi.

Govorio je o zahtjevima da Iran prestane proizvoditi visokoobogaćeni uran, isporuči sve zalihe van zemlje i zatvori podzemno postrojenje za obogaćivanje urana.

Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov, koji predvodi rusku delegaciju, rekao je na početku nastavka razgovora da bi diplomatija još uvijek mogla uspjeti, no glasnovornik Evropske unije (EU) opisao je dan kao “intenzivan i težak”.

I druge diplomate su bile manje optimistične, a nade su se istopile kako je dan proticao bez znakova napretka.

Velesile iz grupe 5+1 nastavile su u ponedjeljak pregovore s Iranom u nadi da će najava naftnog embarga i pritisak Rusije primorati Teheran da popusti u vezi sa svojim nuklearnim programom.

Izvor: Agencije