Grčki lideri dogovaraju vladu spasa

Grčki lideri drugi dan zaredom pregovaraju o novoj koalicijskoj vladi, pod pritiskom finansijskih tržišta i svjetskih sila nakon izbora na kojima su pobijedile stranke koje podržavaju mjere štednje.

Predstavnici Nove demokratije, stranke koja je dobila najviše glasova, izjavili su da su postigli preliminarni dogovor sa socijalistima iz PASOK-a o formiranju “vlade nacionalnog spasa” kako bi izvukli Grčku iz devastirajuće ekonomske krize.

Iz PASOK-a su saopćili da se nadaju dogovoru u utorak, ali insistiraju da novu vladu čine i druge stranke, uključujući ljevičarsku Syrizu, koja je već odbila mogućnost da učestvuje u bilo kojoj koaliciji koju će voditi Nova demokratija.

Novinar Al Jazeere Andrew Simmons, koji izvještava iz Atine, rekao je da će se nova vlada morati nositi s dubokim društvenim i političkim podjelama.

“Stvarna briga je u tome da će se stvoriti slaba vlada, a Syriza će je onda oboriti”, rekao je naš novinar.

On je dodao da će vlada najvjerovatnije biti formirana te da gotovo ne postoji mogućnost da će se ponoviti scenarij kao nakon izbora u maju.

Rezultati izbora

Nova demokratija pobjednica je nedjeljnih parlamentarnih izbora s gotovo 30 posto glasova, dok je za Syrizu na ponovljenim izborima glasalo blizu 27 posto grčkih birača.

Čelnik Nove demokratije Antonis Samaras dobio je i zvanično mandat za uspostavu nove vlade, a njegova stranka u položaju je da formira koalicijsku vladu za ostanak u eurozoni, zajedno sa socijalističkim PASOK-om.

Prema nezvaničnim rezultatima, Nova demokratija imat će 128 mjesta u parlamentu (stranka koja dobije više glasova na izborima ima bonus od dodatnih 50 zastupnika u parlamentu), Syriza 72 mjesta, a socijalisti 33 mandata.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Nova demokratija imat će 128 mjesta u grčkom parlamentu, Syriza 72 mjesta, a socijalisti 33 mandata, što upučuje na zaključak da su Grci glasali za ostanak u eurozoni.

Published On 17 Jun 2012

Oko 9,8 miliona građana s pravom glasa treba odabrati između stranaka koje se zalažu za plan štednje i onih koja žele krenuti iz početka.

Published On 16 Jun 2012
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO