Grčka vlada prolongirana do srijede

Grčka bi mogla do srijede u podne imati novu vladajuću koaliciju, izjavio je u utorak Evangelos Venizelos, lider PASOK-a, trećeplasirane stranke na ponovljenim parlamentarnim izborima u toj zemlji.

“Vlada treba biti formirana što je brže moguće. Kako sada stvari stoje, to se može postići do srijede u podne”, rekao je on, prenosi AFP.

Međunarodna javnost, uključujući grčke kreditore, s nestrpljenjem očekuju formiranje vlade i nastavak neophodnih reformi poslije neuspjeha glavnih stranaka da okupe vladajuću koaliciju na prethodnim izborima.

Venizelos je kazao da je jedino praktično rješenje koalicija koju bi činili konzervativna Nova demokratija Antonisa Samarasa, koja je osvojila najviše glasova na izborima u nedjelju, PASOK i Demokratska ljevica (DIMAR) Fotisa Kuvelisa.

Glasnogovornik Nove demokratije Janis Mihelakis rekao je prethodno da su te tri partije na korak bliže dogovoru.

“PASOK ne želi dati ljude u vladu, možda zato što znaju i zato što većina predviđa da ta vlada neće dugo trajati. Samaras će morati, čak i ako ostane sam, preuzeti političku odgovornost za nove, mučne mjere štednje”, izvijestila je iz Atine reporterka Al Jazeere Mirjana Hrga.

Nova demokratija, pa Syriza

U razgovorima ne učestvuje drugoplasirana ljevičarska Syriza, koja želi da Grčka raskine sporazum o pomoći s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) i Evropskom unijom (EU).

Ranije u utorak Kuvelis je najavio mogućnost da Grčka dobije novu vladu u narednih nekoliko sati.

“Država mora imati vladu”, kazao je Kuvelis poslije jednosatnog razgovora s liderom PASOK-a Venizelosom.

Poslije ponovljenih parlamentarnih izbora u nedjelju, nijedna grčka stranka nije dobila parlamentarnu većinu.

Samarasu u srijedu istječe mandat za formiranje vlade, koji je dobio kao lider partije s najviše glasova.

Ako dogovora o vladi ne bude, mandat će biti povjeren Syrizi, a zatim i trećeplasiranim socijalistima, odnosno PASOK-u.

Izvori: Al Jazeera i agencije


Više iz rubrike Svijet
POPULARNO