Evropa spremna za uvezani bankarski sistem

G20 mora razumjeti kako je potrebno vrijeme da se 17 država članica eurozone dogovori o ključnim stvarima (Reuters)

Pod pritiskom finansijskih tržišta i zabrinutih svjetskih lidera Evropa je poručila da je spremna poduzeti mjere za integriraniji bankarski sistem kako bi obuzdala dužničku krizu koja prijeti opstanku eura.

Na samitu grupe 20 vodećih industrijaliziranih zemalja i ekonomija u razvoju (G20) u meksičkom ljetovalištu Los Cabos, Njemačka i njeni partneri iz eurozone učinili su neuobičajen korak detaljno preciziravši mjere za dovršetak ekonomske i monetarne unije koju su osnovali prije 13 godina.

Među obećanjima u nacrtu izjave sa sastanka nalazi se i ono da će razmotriti konkretne korake prema “integriranijoj finansijskoj arhitekturi” u Evropi, koja će uključivati zajednički bankarski nadzor i čvrsta jamstva za isplatu bankovnih depozita, prenosi Reuters.

Sjedinjene Američke Države (SAD), Međunarodni monetarni fond (MMF) i Evropska komisija (EK) vrše pritisak na države članice Evropske unije (EU) da osnuju bankovnu uniju kako bi prekinule začarani krug u kojem su se našle veoma zadužene vlade koje, spašavajući nelikvidne finansijske institucije, pogoršavaju problem državnih dugova i produbljuju krizu.

Jačanje evropske integracije

Premda se taj termin ne spominje u deklaraciji, formulacija ipak sugerira da se Njemačka, koja odbacuje inicijative koje bi je mogle izložiti troškovima spašavanja banaka van njenih granica, otvara prema ideji tješnje bankarske saradnje.

Turska za MMF pet milijardi dolara

Zvaničnici Vlade Turske saopćili su da je tokom prve sesije u okviru samita zemalja G20 razgovarano o globalnoj ekonomskoj krizi.

Neki od lidera zemalja učesnica samita najavili su doprinos svojih zemalja MMF-ovom fondu za rješavanje globalne ekonomske krize.

Turski premijer Recep Tayyip Erdogan najavio je da će Turska donirati pet milijardi dolara MMF-u u svrhu rješavanja globalne krize.

Turski zvaničnici su potvrdili da će ova sredstva biti prebačena sa rezervnog depozita Centralne banke Turske, kao i da su ona već u utorak postala operativna, javila je agencija Anadolija.

Brazil, Rusija i Meksiko su najavili donacije od po deset milijardi dolara, dok je Južnoafrička Republika obećala izdvojiti 1,5 milijardi dolara.

Američki predsjednik Barack Obama, zabrinut da bi se evropska dužnička kriza mogla pogoršati i ugroziti njegove izborne izglede, sastao se s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, koja je, kao liderka najveće evropske ekonomije, pod velikim pritiskom da obeća njemačka sredstva za podršku eurozoni kako bi se spriječio njen katastrofalan raspad.

Obamina glasnogovornica kazala je da je američki predsjednik ohrabren razgovorom, u kojem su dotaknuti koraci za “jačanje evropske integracije”.

Predsjednik EK-a Jose Manuel Barroso nije skrivao frustraciju zbog pritiska koji se vrši na Evropu da brzo djeluje.

‘Nismo jedini odgovorni’

Rekao je da G20 mora razumjeti kako je potrebno vrijeme da se 17 država članica eurozone dogovori o tome kako izgraditi potpunu finansijsku, fiskalnu i političku uniju, pozvavši kolege iz G20 da prestanu držati lekcije Evropi.

“Iskreno, nismo došli ovamo po lekcije o demokratiji ili o tome kako da vodimo ekonomiju”, kazao je on.

“Kriza nije potekla iz Evrope… kriza je potekla iz Sjeverne Amerike. I mnogi u našem finansijskom sektoru bili su zaraženi neuobičajenim praksama iz sektora finansijskog tržišta”, dodao je Barroso.

U tome ga je podržao predsjednik Evropskog vijeća Herman van Rompuy.

“Nismo jedini odgovorni za ekonomske probleme u svijetu”, rekao je on i istakao da bi Evropa iduće godine trebala ponovno ostvariti rast, nakon “blage recesije” ove godine.

Van Rompuy i Barroso pozvali su partnere iz G20 da ispune obećanja da će prikupiti 430 milijardi dolara za sprečavanje širenja evropske krize, istakavši da je stabilizacija Evrope u njihovom interesu.

Kratkoročna i dugoročna rješenja

Evropa mora oživjeti ekonomski rast da bi prekinula začarani krug krize, u kojem se zemlje bore sa slabim javnim finansijama, bankama i privrednim rastom, a također se treba pozabaviti ranijim izazovima koji utječu na smanjenje potencijala za rast, navodi se u saopćenju objavljenom na internetskoj stranici MMF-a.

Zakonodavci u Evropi preduzeli su do sada nezabilježene akcije u prethodnih nekoliko mjeseci kako bi riješili ekonomske i finansijske probleme, naveo je MMF.

Države smanjuju nivo javnog duga i deficita, a osiguran je i kapital za posrnule banke.

Rizici su smanjeni jačanjem antikriznog zaštitnog zida eurozone, povoljnim kreditima Evropske centralne banke (ECB) i predstavljanjem novog fiskalnog pakta.

Međutim, uz upornu recesiju i visoku nezaposlenost u mnogim zemljama, zakonodavci se moraju još potruditi, upozorio je MMF.

Analizirajući problem slabog privrednog rasta u Evropi, MMF je naveo da su potrebna kako kratkoročna, tako i dugoročna rješenja.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO