Egipat na ključnoj prekretnici

Sjedinjene Američke Države zatražile su od egipatske vojske da što prije preda vlast izabranoj civilnoj vladi.

Ukoliko se to ne desi, Washington je sugerirao da bi SAD mogao preispitati svoje odnose s Egiptom, što uključuje vojnu i civilnu pomoć u vrijednosti od nekoliko milijardi dolara.

State Departmet i Pentagon izrazili su zabrinutost zbog pokušaja egipatskih generala da učvrste vladajuće pozicije uprkos održavanju predsjedničkih izbora tokom proteklog vikenda.

Administracija predsjednika SAD-a Baracka Obame javno je podržala revoluciju u kojoj je svrgnut prethodni predsjednik Hosni Mubarak, ali SAD smatra egipatsku vojsku bitnim partnerom za održavanje regionalne sigurnosti.

Bratstvo proglasilo pobjedu

Kako je iz Kaira izvijestio reporter Al Jazeere Adnan Rondić, kandidat Muslimanskog bratstva Mohammed Morsi proglasio je pobjedu u drugom krugu predsjedničkih izbora.

Prema nezvaničnim rezultatima, on je u nedjelju dobio gotovo 900.000 glasova više od protivnika Ahmeda Shafika.

Morsi je dobio blizu 12,7 miliona glasova, dok je njegov rival Shafik dobio skoro 11,84 miliona, navodi Muslimansko bratstvo.

S druge strane, Shafik je optužio Morsijev štab za izbornu prevaru.

Ban traži predaju vlasti

Generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon zatražio je u utorak od egipatskih vojnika da predaju vlast civilima u trenutku kada Egipćani protestiraju protiv “ustavnog udara” koji je izvela vojska.

“On je posebno zabrinut hoće li tranzicija voditi računa o legitimnim težnjama egipatskog naroda i međunarodne zajednice da se uspostave jake, reprezentativne i demokratske institucije”, izjavio je Oscar Fernandez Taranco, pomoćnik generalnog sekretara u Vijeću sigurnosti UN-a.

Ban smatra da se “volja naroda” nakon izbora i prilikom izrade novog ustava mora poštivati, prenosi AFP.

Bratstvo je pozvalo građane da demonstriraju protiv onoga što naziva “vojnim pučem”.

Službeni rezultati izbora bit će objavljeni krajem sedmice.

Glasnogovornica State Departmenta Victoria Nuland kazala je da je Egipat na ključnoj prekretnici, te da je SAD “zabrinut odlukama zbog kojih vojska naizgled i dalje ostaje na vlasti”.

‘Jasne smjernice’

Govoreći o Vojnom vijeću, Nuland je kazala da SAD posmatra razvoj situacije u narednoj sedmici.

“Odluke koje budu donesene u ovom ključnom periodu imat će utjecaja na naše odnose s vladom i SCAF-om u narednom periodu”, rekla je Nuland.

Ona je dodala da svojom izjavom namjerava dati “jasne smjernice” egipatskim vojnim vladarima, te da bi odnosi Washingtona s Kairom mogli biti revidirani.

Izvori: Al Jazeera i agencije

Povezane

Mohhamed Morsi je dobio oko 12,7 miliona glasova, dok je njegov rival Ahmed Shafiq dobio oko 11,84 miliona.

Published On 18 Jun 2012

Ma kako se ‘revolucija’ u Egiptu završila desila se glavna promjena u ovoj zemlji, pa i u arapskom svijetu.

opinion by Mirnes Kovač
Published On 18 Jun 2012
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO