Brojni Amerikanci bez zdravstvene zaštite

Istraživanje obavljeno dok se čeka stav Vrhovnog suda SAD o reformi predsjednika Obame o obaveznom zdravstvenom osiguranju (AFP)

Skoro jedan od sedam Amerikanaca ili 15,1 posto američke populacije bilo je bez zdravstvene zaštite u 2011. godini, pokazuje istraživanje nadležne službe javnog zdravstva objavljeno u utorak.

Nekih 46,3 miliona osoba (15,1 posto) nije bilo osigurano u trenutku kada su bili ispitivani, 58,7 miliona (19,2 posto) nije bilo osigurano godinu dana prije ispitivanja i 34,2 posto (11,2 posto) nije bilo osigurano duže od jedne godine, pokazalo je ispitivanje Centra za kontrolu bolesti.

Ispitivanje je objavljeno istovremeno dok se čeka odluka Vrhovnog suda, najviše sudske instance u Sjedinjenim Američkim Državama, o reformi američkog predsjednika Baracka Obame o obaveznom zdravstvenom osiguranju.

Nacionalne projekcije

Otprilike sedam posto djece mlađe od 18 godina nije bilo osigurano u trenutku ispitivanja, jednako kao i 27,9% onih između 19 i 25 godina starosti, što je 8,4 miliona osoba, navodi se u studiji.

Veliki broj osoba iz svih dobnih grupa nije imao osiguranje prošlu godinu, pokazalo je izvješće, a naročito su pogođene siromašne skupine (40 posto njih je bez osiguranja), Hispanoamerikanci, oni bez visokog obrazovanja i nezaposleni.

Objavljene brojke predstavljaju nacionalne projekcije koje se temelje na ispitivanjima provedenim u 32 od 50 američkih država.

Izvor: Agencije


Više iz rubrike Svijet
POPULARNO