Bit će razmotreni uslovi pomoći Grčkoj

Naredni sastanak ministara finansija eurozone bit će održan u četvrtak u Luksemburgu

Evropski partneri Atine i Međunarodni monetarni fond (MMF) morat će razmotriti uslove grčkog programa pomoći ovog ljeta, izjavio je u utorak jedan od zvaničnika Evropske unije (EU).

“Iluzorno je reći da ne možemo ili nećemo revidirati grčki program”, rekao je zvaničnik, koji je želio ostati anoniman, uoči sastanka ministara finansija eurozone u četvrtak u Luksemburgu, prenosi AFP.

Bilo bi “glupo” držati se ranijeg dogovora, jer se ekonomska situacija u Grčkoj i van nje pogoršala, kazao je zvaničnik u vrijeme kada grčke stranke pokušavaju formirati vladu nakon izbora održanih u nedjelju.

“Stavili bismo potpis na iluziju”, rekao je izvor, ukazujući na to da je Grčka u roku od dva mjeseca dva puta održala izbore.

Nove milijarde

To neće biti “odlučeno za dvije sedmice”, naveo je zvaničnik, već, po svoj prilici, “tokom ljeta”.

Grčka je bila primorana zatražiti međunarodnu finansijsku pomoć u dva navrata, prvi put 110 milijardi eura 2010. godine, a zatim još 130 milijardi eura ove godine, dok su joj privatni kreditori oprostili dugovanja u iznosu od 107 milijardi eura.

Prema postojećim uslovima Grčka treba smanjiti javni dug za blizu 11,5 milijardi eura ili za skoro pet posto bruto društvenog proizvoda do 2014. godine, a grčke partije žele da taj rok bude produžen do 2016. godine.

Odlaganje ciljeva povlačilo bi ili milijarde eura novih sredstava od međunarodnih kreditora ili milijarde eura osigurane dodatnom budžetskom štednjom u Atini.

Izvor: Agencije


Povezane

Ekonomija Grčke se samo smanjuje, prihodi od poreza takođe, a dug, naravno, nastavlja da raste.

blog by Marko Pavlović
Published On 08 Nov 2011
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO