Assange zatražio politički azil u Ekvadoru

Assange ima vremena do 28. juna da pokrene slučaj pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu (Reuters)

Julian Assange, osnivač WikiLeaksa, zatražio je politički azil u Ekvadoru i sada se nalazi u ambasadi te zemlje u Londonu, izjavio je šef diplomatije ove južnoameričke zemlje Ricardo Patino.

“Ekvador trenutno analizira taj zahtjev”, rekao je Patino novinarima.

Vrhovni sud je 14. juna odbacio zahtjev Assangea da ponovno razmotri njegovu žalbu na odluku o izručenju Švedskoj zbog navodnog silovanja, što on demantira.

Švedski tužioci žele ispitati Assangea zbog navoda o silovanju i seksualnom napadu na dvije bivše volonterke WikiLeaksa sredinom 2010. godine, ali one nisu podigle optužnicu.

‘Politički motivirane optužbe’

Assange, rođeni Australac, čiji je web site WikiLeaks objavio veliki broj tajnih diplomatskih depeša, što je dovelo u neprilike više vlada i međunarodnih kompanija, tvrdi da je seks bio na dobrovoljnoj bazi i da su optužbe protiv njega politički motivirane.

Vrhovni sud je odbacio zahtjev Assangea da ponovno razmotri njegovu žalbu na odluku o izručenju Švedskoj zbog navodnog silovanja, što on demantira.

On još ima vremena do 28. juna da pokrene slučaj pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu.

WikiLeaks je međunarodna neprofitna organizacija sa sjedištem u Švedskoj, koja objavljuje anonimne dojave, odnosno na drugi način nedostupne dokumente, uz istovremeno čuvanje anonimnosti svojih izvora.

Sebe smatraju dobavljačem informacija za istraživačko novinarstvo.

Izvor: Agencije