UN: Sirijska vlada čini ratni zločin

Najmanje 40 ljudi je ubijeno u granatiranju sirijskih opozicionih uporišta, većina u gradu Deir Ezzor.

U Siriji poginule 15.163 osobe

 Međunarodna organizacija za nadgledanje poštivanja ljudskih prava u Siriji saopćila je da su od početka vojnih sukoba u toj zemlji u martu 2011. godine do danas poginule 15.163 osobe.

Organizacija navodi broj poginulih po sirijskim gradovima, i to: Homs – 5.422, Idlib – 2.385, Hama – 2.062, Dera – 1.539, pokrajina Damask – 1.522, Deir Ezzor – 601, Halep – 554, Latakija – 404, Damask – 280, Haseke – 100, Tartus – 70, Raka – 68, Quneitra – 55, Suwayda – 14.

U sukobima u Siriji poginulo je i 79 stranaca.

Od ukupnog broja poginulih, 114 je djece, 957 žena, a 579 je mučki ubijenih ljudi, javila je agencija Anadolija. 

Visoka komesarka Ujedinjenih naroda (UN) Navi Pillay upozorila je da je vladino granatiranje sirijskih gradova jednako zločinima protiv čovječnosti.

Abdulbaset Sieda, novoizabrani šef Sirijskog nacionalnog vijeća (SNV), zaprijetio je oštrim mjerama.

”Ako se suočimo s vetom u UN-u, što, naravno, ne želimo vidjeti, onda ćemo tražiti podršku saveznika sirijske opozicije i preduzeti korake što prije’, kaže on’

Nema sigurnih zona

Njegove riječi dolaze dan nakon što je slobodna vojska Sirije napala konvoj vojske Bashara al-Assada u gradu Douma, desetak kilometara udaljenom od Damaska.

Njihov smjeli napad na centar Assadove moći ukazuje kako sigurnih zona unutar Sirije više nema.

Nedaleko od mjesta napada stotine pristalica predsjednika izašle su na ulice, zahtijevajući od njegove vojske da zauzme oštriji stav prema, kako kažu, ”teroristima”.

“Situacija u Siriji se tako drastično pogoršava da joj je potrebna vojno rješenje. Nacionalni suverenitet već je gurnut preko crvene linije”, kaže Ahmad, jedan od učesnika protesta.

Omladina podržava Assada u centru Damaska.

U ostalim dijelovima zemlje njihovi vršnjaci u ratu su s Assadovom vojskom.

Ukazuje to na duboki jaz unutar sirijskog društva.

Granatiranje Homsa

Istovremeno, UN upozorava na sve goru situaciju u Homsu.

“Kada su civili zarobljeni i zaglavljeni u unakrsnoj vatri, to je onda humanitarna kriza. Moramo osigurati da se ti civili zaštite”, kaže glasnogovornica UN posmatrača Susan Ghosheh.

U sukobima širom Sirije u ponedjeljak je poginulo najmanje 40 osoba, dok vladine snage i dalje granatiraju uporišta pobunjenika u gradu Homs, saopćila je opoziciona Sirijska organizacija za ljudska prava, prenose agencije.

“Režimske snage koje pokušavaju ući u (četvrt Homsa) Khaldiyeh i u druge dijelove grada suočavaju se s ozbiljnim otporom pobunjenika”, saopćila je ta organizacija, čije se sjedište nalazi u Londonu.

Ashton traži reakciju

Visoka predstavnica Evropske unije (EU) za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton pozvala je u ponedjeljak međunarodnu zajednicu da hitno reagira kako bi se zaustavilo krvoproliće u Siriji.

Ona je duboko zabrinuta zbog eskalacije nasilja koje je dovelo do povlačenja posmatrača UN-a iz Sirije, saopćeno je iz njenog kabineta.

“Sada je neophodna hitna i jedinstvena akcija međunarodne zajednice”, navodi se u saopćenju, u kome se sve članice Vijeća sigurnosti UN-a pozivaju da pojačaju pritisak na sirijski režim da se provede mirovni plan specijalnog izaslanika Kofija Annana.

Ashton je također apelirala na snage lojalne Assadu i na pobunjenike da dozvole evakuaciju žena, djece, staraca i ranjenika iz borbenih zona, a naročito iz grada Homsa, koji je do sada bio poprište nekoliko masakara.

Vijeća sigurnosti UN-a će u utorak održati posebnu sjednicu zbog teške situacije u Siriji.

Sukobi su nastavljeni u mnogim dijelovima Damaska, kao i u gradovima Douma i Qoudsaya, koji su već pet dana pod granatama režimskih snaga, navodi nevladina organizacija.

Nasilje u ponedjeljak uslijedilo je poslije ubistva 67 osoba širom zemlje u nedjelju, uključujući 15 samo u provinciji Homs.

Rusija priprema misiju

Rusija se priprema poslati marince u Siriju u slučaju da mora zaštititi svoje osoblje i ukloniti opremu iz mornaričkog postrojenja i sredozemnoj luci Tartus, izvijestila je novinska agencija Interfax u ponedjeljak, pozivajući se na neimenovani izvor iz komande mornarice.

Interfax je naveo da se dva velika broda za iskrcavanje pripremaju krenuti u Siriju, ukoliko je potrebno i s marincima.

Brodovi, posade i marinci “sposobni su, bude li potrebno, osigurati ruske građane i ukloniti imovinu iz logističkog postrojenja u Tartusu”, prenijela je agencija izjavu neimenovanog oficira.

Mornarica i rusko ministarstvo obrane nisu željeli komentirati navode.

Rusija kaže da koristi postrojenje u Tartusu za potrebe svojih brodova u regiji, uključujući i one uključene u protivpiratsku misiju u Adenskom zaljevu, gdje sarađuje s NATO-om.

Izvor: Al Jazeera i agencije