Salman novi saudijski prestolonasljednik

Salman važi kao manje reakcionarna ličnost od svog polubrata Nayefa (EPA)

Saudijska Arabija imenovala je Salmana bin Abdulaziza Al Sauda novim krunskim princem, nasljednikom 89-godišnjeg kralja Abdullaha, nakon smrti prestolonasljednika Nayefa, objavila je državna televizija, pozivajući se na kraljevski dekret.

Salman (76) će zadržati dužnost ministra odbrane, koju je preuzeo u oktobru, a istovremeno će postati potpredsjednik vlade.

Novoimenovani prestolonasljednik skoro deset godina obavljao je dužnost guvernera Rijada, pustinjske metropole u kojoj danas živi gotovo pet miliona ljudi.

Salman važi kao manje reakcionarna ličnost od Nayefa, koja ipak teži političkom konzervativizmu.

Wikileaks je objavio američku diplomatsku prepisku iz 2007. godine u kojoj se on protivi uvođenju demokratije u Saudijskoj Arabiji zbog regionalnih i plemenskih podjela.

“On (Salman) je rekao da se (Kraljevina) sastoji od plemena i regija, a ako nam se nametne demokratija, svako pleme i regija će imati svoju političku stranku”, navodi se u prepisci.

Treći prestolonasljednik

On će biti treći prestolonasljednik Saudijske Arabije u manje od godinu dana: Nayefov prethodnik, princ Sultan, umro je u oktobru od posljedica nepoznate bolesti.

Mlađi Salmanov brat, princ Ahmed bin Abdulaziz, imenovan je na funkciju ministra unutrašnjih poslova, koju je Nayef obnašao od 1975. godine.

Ahmed je dugo bio Nayefov zamjenik.

Nayefov sin Mohammed bin Nayef ostaje pomoćnik ministra unutrašnjih poslova i očekuje se da će imati važnu ulogu u svakodnevnim poslovima tog resora.

Izvor: Agencije