Povezivanje doktora i pacijenta mobitelom

“Pacijenti znaju najbolje” naziv je aplikacije za mobitele čiji je cilj da se osobe s hroničnim oboljenjima poštede čestih posjeta doktorima zbog različitih pregleda.

Aplikacija omogućava pacijentima i doktorima da budu u stalnoj koordinaciji i da prate tok liječenja, bez čekanja pismenih nalaza i sati provedenih u čekaonicama bolnica.

Državni službenik Rowland Bareham odlazi kući nakon napornog radnog dana.

Vjeruje u tehnologiju, ali na samo spominjanje ljekara postaje nervozan.

Zato koristi aplikaciju za mobitel, koja bilježi rezultate mjerenja krvnog pritiska.

“Pomagao samo svom ljekaru i pratio krvni pritisak tokom četiri sedmice. Nemam vremena svakog dana ići u ordinaciju i mjeriti pritisak. Također, kad to radite sami, morate znati da je sve pod kontrolom, a aplikacija ‘Pacijenti znaju najbolje’ idealna je za to”, kaže Bareham.

Nove mogućnosti

Aplikaciju je, na osnovu ličnog iskustva, osmislio Mohammad al-Ubaydly.

Rođen je s teškom imunološkom deficijencijom, zbog čega se odlučio za studij medicine.

“Primijetio sam da, kad bih išao kod različitih ljekara, oni bi se oslanjali na mene da im prenesem šta su mi ostali ljekari rekli. Ja sam jedina osoba koja ide kod svih njih, koja zna sve što svi oni znaju. Zato sam pomislio da mogu biti od pomoći i bolje brinuti o svom zdravlju, ako mi daju informacije”, rekao je Ubaydly.

Aplikacija je posebno korisna pacijentima s hroničnim oboljenjima.

Ljekari, specijalisti i terapeuti tako mogu biti u kontaktu jedni s drugima i s pacijentom.

“Zaista im nudi nove mogućnosti. Znaju da ono što napišu u poruci mogu vidjeti različiti ljudi. Ne moraju iznova raditi neke stvari, a upravo to je jedna od poteškoća s kojima se suočavaju pacijenti s hroničnim problemima”, kaže liječnica Susan Hill.

Informacije su kodirane i zaštićene lozinkom, a umjesto pacijenata plaćaju je bolnice u kojima se liječe ili zdravstveno osiguranje.

Izvor: Al Jazeera