Posljednja šansa za diplomatsko rješenje

Catherine Ashton i Saeed Jalili u Moskvi (AFP)

Velike sile i Iran počele su u ponedjeljak u Moskvi novi krug razgovora o spornom iranskom nuklearnom programu, što je, kako se procjenjuje, posljednja prilika za rješenje krize na diplomatski način.

Voditelj iranskog izaslanstva Saeed Jalili započeo je razgovore s Catherine Ashton, šeficom evropske diplomatije i predstavnicom grupe 5+1 u pregovorima s Iranom.

Riječ je o grupi koju čine Sjedinjene Američke Države, Rusija, Kina, Francuska, Velika Britanija i Njemačka.

Aktivnost obogaćivanja urana u Iranu, koga velike sile i Izrael sumnjiče da se želi domoći atomskog oružja, u središtu je pregovora koji bi trebali trajati do utorka u ruskom glavnom gradu.

Ponuda Teheranu

Grupa 5+1 traži od Irana da prekine obogaćivanje urana na 20 posto i zamijeni uskladišteni uran obogaćen na 20 posto za nuklearno gorivo koje mu je potrebno.

Zauzvrat, Teheranu se nudi ublažavanje međunarodnih sankcija, kao i saradnju u nekoliko civilnih nuklearnih područja.

Iran će prekinuti obogaćivanje urana na 20 posto ako dobije “garancije” velikih sila da će ga opskrbiti nuklearnim gorivom, izjavio je predsjednik Mahmuod Ahmadinejad na stranici ureda iranskog predsjednika.

“Iran je uvijek govorio da, ako mu evropske države isporuče gorivo od 20 posto, neće obogaćivati na toj razini”, kazao je Ahmadinejad u intervjuu njemačkom dnevniku Frankfurter Allgemeine Zeitung, objavljenoj na stranici Ahmadinejadova ureda.

Član iranskog izaslanstva kazao je prije početka sastanka da su ti pregovori “osuđeni na neuspjeh” ako velike sile ne priznaju pravo Irana na obogaćivanje urana.

Izvor: Agencije