Oba kandidata objavila izbornu pobjedu

Morsijeve pristalice okupile su se na kairskom trgu Tahrir kako bi proslavile njegovu pobjedu (AFP)

Oba kandidata drugog kruga predsjedničkih izbora u Egiptu objavila su pobjedu na osnovu nezvaničnih rezultata.

Izborni štab Ahmeda Shafiqa, bivšeg premijera u vladi zbačenog predsjednika Hosnija Mubaraka, saopćio je u ponedjeljak da Shafiq vodi u predsjedničkoj utrci samo nekoliko sati nakon što je Muslimansko bratstvo objavilo da je njihov kandidat Mohammed Morsi u prednosti.

„Prvi pokazatelji koje ima izborni štab Ahmeda Shafiqa dokazuju izvan svake sumnje da on vodi na izborima uprkos svim prekršajima“, rekao je glasnogovornik Shafiqovog štaba.

On je naveo da je Shafiq osvojio između 51 i 52 posto glasova. 

‘Pobjeda Morsija’

Ranije je Muslimansko bratstvo objavilo da je Morsi pobjednik drugog kruga predsjedničkih izbora, kazavši kako nezvanični rezultati pokazuju da on ima prednost od miliona glasova.

Grupa je održala novinsku konferenciju u ponedjeljak ujutro kako bi objavila Morsijevu pobjedu. Sa izvještajima iz 12.793 od blizu 13.000 birališta u Egiptu, Morsi je dobio 12,7 miliona glasova, dok je njegov rival Ahmed Shafiq dobio 11,84 miliona, navodi bratstvo.

Morsijevo osoblje i sljedbenici uzvikivali su „dolje sa vojnom vladavinom“ nakon objave rezultata.

I Morsi je govorio. Obratio se porodicama poginulih tokom revolucije i obećao povratak njegovih prava u „pravnoj državi“.

Također, obratio se i egipatskim kršćanima Koptima, obećavši da će svi biti dio „njegove porodice“. Rekao je  i da neće tražiti „osvetu“, te obećao zaposlenja svim Egipćanima.

„Hvala Bogu, koji je vodio narod Egipta na njegovom ispravnom putu, putu slobode i demokratije“, kazao je, dodavši kako će raditi na „građanskoj, demokratskoj, ustavnoj i modernoj državi“.

Izborna komisija: Nemamo ništa sa tvrdnjama kandidata

Komisija za egipatske predsjedničke izbore još uvijek zbraja rezultate sa birališta, a pobjednika će objavit u četvrtak, rekao je u ponedjeljak agenciji Reuters viši član komisije.

“Nemamo ništa s rezultatima koji se iznose”, rekao je sudija Maher al-Beheiry o tvrdnjama oba kandidata da su pobijedila na izborima.

On je rekao da komisija čeka rezultate sa glasačkih mjesta gdje se glasovi, kako je naveo, moguće još prebrojavaju.

“Mi ćemo zbrojiti rezultate koje ćemo dobiti i razmotriti prigovore i, načelno, objaviti rezultate u četvrtak”.

Rezultati koje je objavilo Bratstvo jednaki su drugim nezvaničnim rezultatima lokalnih i međunarodnih medija. Nešto nakon 3 sata ujutro po lokalnom vremenu, Al Jazeerini podaci su pokazivali kako Morsi vodi sa 7.896.440 glasova (52 posto), dok je za Shafiqa glasalo 7.152.894 birača.

Zvanični datum

Nekoliko sati nakon što je Muslimansko bratstvo objavilo kako će njihov kandidat biti naredni predsjednik Egipta, pristalice Morsija su se počele okupljati na kairskom Tahrir trgu.

„Zvanični datum objavljivanja rezultata Vrhovne predsjedničke izborne komisije je 21. juni, no kao što smo vidjeli na ranijim izborima, Muslimansko bratstvo ima jaku predstavničku organizaciju na biralištima i skoro uvijek su njihovi podaci tačni“, kazala je dopisnica Al Jazeere iz Kaira Rawya Rageh.

„Već smo vidjeli snimke slavlja Morsijevih pristalica na trgu Tahrir i za njih je ovo gotova stvar.“

Nezavisni egipatski dnevni list El-Shorouk objavio je kako je Morsi dobio 6.820.944 glasa, a Shafiq 5.490.158, što znači da je 55 birača glasalo za Morsija.

Svi rezultati objavljeni u nedjelju navečer su nezvanični i konačni rezultat neće biti objavljen do kraja ove sedmice.

Predstavnici kampanje Shafiqa kazali su za nekoliko lokalnih medija kako neće pristati na podatke Bratstva, te da će čekati finalne rezultate.

Shafiq, bivši premijer Egipta iz vremena zbačenog predsjednika Hosnija Mubaraka, u saopćenju je optužio Bratstvo za prevaru:

„Pristalice Muslimanskog bratstva nudili su veliku količinu novca i hrane kako bi podmitili glasače za izaberu njihovog kandidata Mohammeda Morsija. Koristili su se prinudom, prijetnjama i nasiljem protiv pristalica kandidata Ahmeda Shafiqa.“

Predaja vlasti do kraja mjeseca

Vojska će predati vlast novoizabranom predsjedniku do kraja mjeseca, navela je egipatska zvanična novinska agencija u ponedjeljak riječi visokog člana vladajućeg Vojnog vijeća.

Novinska agencija MENA citirala je riječi general-majora Mohammada el-Assara da će primopredaja vlasti biti obavljena tokom “grandiozne ceremonije” do kraja mjeseca, ali nije objavio tačan datum prijenosa vlasti, prenosi AP.

Odziv je bio manji nego na prvom krugu u maju, naveo je Hatem Bagato, generalni sekretar predsjedničke izborne komisije koji je održao novinsku konferenciju u Kairu u nedjelju. Blizu 46 procenata od 51 miliona Egipćana s pravom glasa izašlo je na birališta tokom prvog kruga.

Dekret SCAF-a

Novi će predsjednik preuzeti vlast u toku velike političke nesigurnosti.

Vrhovno vijeće oružanih snaga (SCAF), vojni vladar Egipta, dodalo je zabunu u nedjelju navečer kada je objavilo dugoočekivani „ustavni aneks“, dekret kojim se ističu mogućnosti novog Predsjednika.

One su veoma ograničene: On može proglasiti rat, na primjer, ali samo nakon što to odobri SCAF. Dekret, također, podsjeća predsjednika da može pozvati vojsku kako bi se nosio „s nemirima“ u državi.

SCAF je raspustio Parlament prošle godine nakon presude vrhovnog suda, koji je ustanovio da je pravna podloga neustavna. Sud je odlučio kako su dijelovi izbornog zakona, koji su dozvoljavali političkim strankama da se takmiče za mjesta rezervirana za nezavisne kandidate, kršili Ustav.

Pošto je uklonjena pravna prepreka, generali su preuzeli kontrolu nad zakonodavnim procesom, a i državnim budžetom.

„Vrhovno vijeće oružanih snaga će provoditi kontrolu po prvoj klauzuli člana 56 (članak o zakonodavnim ovlastima) do izbora nove Narodne Skupštine“, stoji u dekretu.

Nedjeljni dekret obećava nove izbore, ali tek nakon donošenja novog Ustava. Prije nego je raspušten, Parlament je imenovao komisiju od 100 članova da naprave taj Ustav, a ona će nastaviti sa svojim radom. Ukoliko naiđe „na prepreke, SCAF će imenovati zamjenu”.

Muslimansko bratstvo je brzo osudilo dekret nazvavši ga „ništavnim i neustavnim“ u kratkom saopćenju na Twitteru. Na pitanje o dekretu tokom konferencije za novinare Bratstva, Ahmed Abdel-Atti, koordinator Morsijeve kampanje, kazao je kako očekuje „narodnu akciju“ protiv njega u bliskoj budućnosti.

Izvor: Al Jazeera