Krvavi sukobi nakon napada na crkve

Bombaški napadi na crkve izazvali krvave vjerske sukobe (AFP)

Prema posljednjim podacima, najmanje 52 osobe su poginule u vjerskim sukobima izazvanim trostrukim samoubilačkim napadom na tri crkve na sjeveru Nigerije.

Izvještač agencije Reuters posjetio je dvije bolnice u sjevernom gradu Kaduna, gdje je izbilo vjersko nasilje nakon što je u tri samoubilačka napada ubijeno najmanje 19, a ozlijeđeno više desetina osoba.

Zvaničnici bolnica rekli su da se na liječenju nalaze 74 osobe povrijeđene u eksplozijama bombi.

Al Jazeerina novinarka Yvonne Ndege, koja izvještava iz Abuje, kaže da su bombaški napadi dodatno povećali zategnutost međuvjerskih odnosa u zemlji.

“Saznajemo da je izvedeno nekoliko napada iz odmazde. Mladi kršćani su na ulicama napadali ljude. Kao posljedica ovakve situacije moglo bi stradati mnogo ljudi”, rekla je ona.

Bombe su odjeknule u nedjelju u tri crkve na sjeveru u roku od jednog sata, što je posljednji u nizu takvih napada koji prijete da zapale naciju na vjerskoj osnovi u toj najmnogoljudnijoj afričkoj zemlji.

Grupa Boko Haram ranije je preuzela odgovornost za napade.

Grupa je odgovornost preuzela putem e-maila koji je u ponedjeljak proslijeđen američkoj agenciji Associated Press.

Treći vikend zaredom ista grupa preuzima odgovornost za napade na kršćanske crkve širom Nigerije.

U napadima prvog i drugog vikenda juna ukupno je poginula 21 osoba.

Crkve su sve češće mete napada u Nigeriji, koja ima više od 160 miliona stanovnika, gotovo podjednako muslimana koliko i kršćana.

Izvor: Al Jazeera i agencije