Francuzi traže da Hollande ispuni obećanja

Francuska se bori sa slabim privrednim rastom, velikom nezaposlenošću, koja iznosi 10 posto, te ogromnim dugovima.

Predsjednik Francois Hollande sada mora naći formulu kako da izbalansira svoja skupa obećanja iz predizborne kampanje s ujednačenim državnim budžetom do 2017. godine, koji tek mora osmisliti.

Hollandeovi socijalisti osvojili su na parlamentarnim izborima u nedjelju apsolutnu većinu, a konzervativci bivšeg predsjednika Nicolasa Sarkozyja pretrpjeli su bolan poraz.

Francuske novine ističu velike naslove o prvom trijumfu lijevog krila u parlamentu, nakon slične pobjede Mitterranove socijalističke vlade 1981. godine.

“Grand Slam za lijeve”, jedan je od novinskih naslova.

“Francois Hollande postiže jasnu većinu za upravljanje”, navodi drugi.

Ministar unutrašnjih poslova Manuel Valls je izjavio da vlada neće gubiti vrijeme.

Dostojanstveni u porazu

“Moramo restrukturirati finansije naše zemlje, postići budžetski balans do 2017. godine, a u isto vrijeme forsirati naše prioritete u smislu rasta, zapošljavanja i edukacije, da bismo se osigurali za budućnost. Niko ne ignorira poteškoće. Želim da se Francuzi potrude, posebno kad su u pitanju fiskalne reforme. Da, bit će teško, ali je to zadatak koji je postavljen ispred nas”, rekao je on.

Konzervativci se protive Hollandeovim planovima da digne poreze na bogate.

Jean-Francois Cope, generalni sekretar konzervativne UMP partije, ostao je dostojanstven u porazu, s obzirom na to da je kandidat ove stranke, bivši predsjednik Sarkozy, već izgubio od Hollandea na predsjedničkim izborima.

On je čestitao socijalistima.

“Uprkos svim negativnim prognozama onih koji su željeli loše našoj poltiičkoj porodici, stranka UMP ipak nije pukla. Ostali smo složni. Ostali smo zajedno uprkos ovom porazu. Ali, kao što i sami shvatate, moja uloga sada je raditi na dobro osmišljenom programu. Da predložim dobre ideje, koje će nam omogućiti da izgradimo budućnost, i to na takav način da podsjetimo druge da moraju ostati apsolutno složni”, kazao je Cope.

Parižani većinom pozdravljaju pobjedu socijalista.

Sve se udružilo za lijeve

“Mislim da je ovo dobra stvar, jer će ovako imati dosta moći da usvoje reforme i zakone koji su potrebni da se Francuska ponovo digne na noge”, smatra Annet.

“Sve se udružilo za lijeve… skupština, senat, predsjednik… Ovo je veliki poraz za desničare. Uzimajući u obzir da imamo predsjednika ljevičara, gospodina Hollandea, mislim da je bi najbolje za njega bilo da raspolaže svim sredstvima kako bi primijenio ono što najavljuje”, rekao je Patrick Benayoun.

Prema planovima francuskih socijalista, investirati treba u inteligente mreže, obnovljive energije, nano i biotehnologiju.

Francuski predsjednik zalaže se i za uvođenje poreza na finasijske transakcije.

Ovaj bi plan trebali finasirati neiskorišteni fondovi Evropske unije (EU) za pomoć te povećanje kapitala Evropske investicijske banke (EIB).

Izvor: Al Jazeera