Bratstvo proglasilo pobjedu Morsija

Kandidat Muslimanskog bratstva Mohammed Morsi proglasio je pobjedu u drugom krugu predsjedničkih izbora u Egiptu.

Narodna skupština nastavlja s radom

Muslimanska braća su saoopćila u ponedjeljak da Narodna skupština nastavlja s radom i zadržava zakonodavne ovlasti, odbacivši prijedlog o njenom raspuštanju i prenosu ovlasti na vojsku.

“Narodna skupština je pravovaljana i zadržava zakonodavne ovlasti”, saopćila je Stranka slobode i pravde (PLJ), politički ogranak Muslimanske braće.

U nedjelju navečer je Vrhovno vijeće oružanih snaga (CSFA), na vlasti od pada Hosnija Mubaraka prošle godine, istaknulo je u Dopunjenoj ustavnoj izjavi da će zakonodavnu vlast obnašati do izbora nove Narodne skupštine.

Zastupnički dom, u kojem većinu imaju Muslimanska braća, zapravo je raspušten u subotu, na temelju odluke Visokog ustavnog suda zbog pravne greške u izbornom zakonu.

Vojno vijeće “nema ovlasti za raspuštanje skupštine”, ističe PLJ.

Po njegovoj ocjeni, pravovaljana je i komisija za pripremu ustava, koju je nedavno izabrao parlament i u kojemu većinu imaju islamisti.

“Narodni zastupnici izabrali su 100 ljudi i 50 zamjenika u komisiju za izradu ustava (…) i nijedna strana nema ovlasti uskratiti toj komisiji pravo da radi svoj posao”, ističe PLJ.

PLJ je najavio da će sudjelovati na protestima “protiv udara na Ustav i raspuštanja parlamenta”, na koje su od utorka pozvali prodemokratski aktivisti.

Prema nezvaničnim rezultatima u nedjelju je dobio gotovo 900.000 glasova više od protivnika Ahmeda Shafiqa.

Morsi je dobio oko 12,7 miliona glasova, dok je njegov rival Shafiq dobio oko 11,84 miliona, navodi Muslimansko bratstvo.

S druge strane, Shafiq je optužio Morsijev štab za izbornu prevaru.

Povodom izbora oglasilo se i Vojno vijeće, koje vlada zemljom, i tvrdi da će do kraja juna predati vlast novoizabranom predsjedniku.

Konačni rezultat bit će objavljeni do kraja ove sedmice.

Reporter Al Jazeere Adnan Rondić razgovarao je s građanima Kaira o predsjedničkim izborima.

Kairski Tahrir trg (Trg oslobođenja) oživio je prvog dana nakon održanih predsjedničkih izbora.

Revolucija još traje

Morsijeve pristalice slave.

No, na ovom se mjestu mogu naći i oni koji nisu zadovoljni novim predsjednikom.

Ovih prvih je, ipak, mnogo više.

– Jeste li zadovoljni izborom predsjednika?

“Veoma sam zadovoljan. Najradosniji događaj poslije 25 januara. Pobjeda Morsija je dokazala da revolucija još traje. Pokušali su nam je ukrasti, a ovom pobjedom revolucija nam se iznova vratila”, kaže Hisham.

“Lično mi se ne dopada, ali ako ga je većina izabrala, onda moramo poštovati izborne rezultate”, dodaje Mohammed Nagi.

– Zašto?

“Zato što će novi predsjednik biti bolji od prethodnog režima. Bilo ko od kandidata za predsjednika, a koji ne pripada starom režimu, sigurno bi bio bolji. Ne može biti gore od onog što je bilo. Od ubistava, krađa, laži, prevare, uništene ekonomije, uništenog društva… Ono što dolazi mora  biti bolje.”

Veliki izazovi

“Nisam zadovoljan. Ali, demokratija je i svako može dati glas kome hoće. Svako ima svoje mišljenje. Dosta ih je zadovoljnih, ja lično nisam”, veli Joseph.

“Vjerujem da će Morsi ponuditi narodu mnogo. Mislim da je bolji i zato smo glasali za njega. Napravit će puno dobrog za Egipat. Neka mu Bog pomogne”, kaže Ahmed.

– Šta je prvo što treba uraditi?

“Da sačuva sigurnost, da napravi preporod u ekonomiji”, smatra Mohammed Nagi.

“Prvo što očekujemo je da šehidska krv nije uzalud prolivena”, dodaje Muhened.

“Duga je lista zahtijeva pred novim predsjednikom. Očekivanja su velika. Sve to u zemlji bez parlamenta, sa suspendiranim Ustavom, vanjskim dugom od 239 milijardi dolara, otvorenim vanjskopolitičkim pitanjima.

Zadovoljni ili ne ovim izborom, većina Egipćana se slaže da je dobro što je Egipat konačno dobio novog predsjednika. U kompliciranoj političkoj i ekonomskoj situaciji, s presudnom ulogom egipatske vojske, novi će se predsjednik Egipta naći pred velikim izazovima”, izvještava Adnan Rondić.

Izvor: Al Jazeera