Bez pomaka o iranskom nuklearnom programu

Delegacija Irana je u Moskvi ponovila 'bezuvjetno pravo Islamske Republike na obogaćivanje urana' (Reuters)

Svjetske velesile i Iran nisu u ponedjeljak uspjeli ujednačiti svoje stavove o iranskom nuklearnom programu na teškim pregovorima u Moskvi, u okviru novog kruga pregovora koji se smatra zadnjom prilikom za rješavanje krize diplomatskim putem.

“Glavni kamen spoticanja je to što su stavovi strana prilično složeni i teško pomirljivi”, rekao je zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov nakon prvog dana pregovora.

Velesile iz skupine “5+1” (SAD, Rusija, Kina, Francuska, Velika Britanija plus Njemačka) nastavile su u ponedjeljak veoma važne dvodnevne pregovore s Iranom u nadi da će najava naftnog embarga i pritisak Rusije primorati Teheran da popusti u vezi sa svojim nuklearnim programom.

Delegacija Irana, koju je predvodio glavni pregovarač Saeed Jalili, i delegacija šesterice, pod vodstvom Catherine Ashton, visoke predstavnice Evropske (EU) za vanjsku politiku, sastale su se tokom jutra u elitnom hotelu u ruskoj prijestonici.

Ali Bagheri, zamjenik glavnog iranskog pregovarača, istakao je na konferenciji za novinare “bezuvjetno pravo Islamske Republike na obogaćivanje urana”.

“Pregovori su bili veoma ozbiljni i konstruktivni”, komentirao je Bagheri, istaknuvši da je Ashton obećala da će u utorak odgovoriti na iranske prijedloge na pregovorima, koji se trebaju nastaviti u 10 sati po srednjoevropskom vremenu.

Teška razmjena gledišta

“Imali smo intenzivnu i tešku razmjenu gledišta”, rekao je Michael Mann, glasnogovornik Catherine Ashton.

Jedan iranski diplomata je nakon sastanka rekao da, za sada, “okolnosti nimalo ne obećavaju”.

“Ukoliko Iran nastavi odbijati mogućnosti koje mu se nude, suočit će se s pojačanom izolacijom i pritiskom”, kazao je jedan zapadni diplomata nakon sastanka.

Prije početka pregovora Jalili je rekao da su pregovori “veliki ispit”, kojim će se utvrditi je li Zapad za iranski “napredak” ili nije.

Kako navodi evropska delegacija, velesile i dalje ustrajavaju na zahtjevu da Iran prekine obogaćivanje urana do 20 posto i da zalihe 20-postotnog urana zamijeni za nuklearno gorivo koje mu je potrebno.

Neuspjeh pregovora mogao bi imati teške posljedice, budući da SAD i Izrael ponovo spominju vojnu opciju radi zaustavljanja iranskog nuklearnog programa, uz prijetnje novim sankcijama.

Spornih 20 posto

Pregovori u Moskvi dolaze uoči 1. jula, kada treba stupiti na snagu embargo EU na uvoz iranske nafte i odluka o zaoštravanju američkih sankcija s ograničenjima koja se uvode zemljama kupcima iranske nafte.

Iranski predsjednik Mahmoud Ahmadinejad je kazao da će Iran prekinuti obogaćivanje urana do 20 posto ako od velesila dobije garancije da će mu osigurati potrebno nuklearno gorivo.

Ruski dnevnik Komersant piše u ponedjeljak, pozivajući se na diplomatske izvore, da će svjetske velesile predložiti Iranu pogodbu po kojoj će Teheran u tvornici u Natanzu smanjiti stepen obogaćivanja urana s 20 na 3,5 do pet posto.

Po toj pogodbi, Teheran će također obustaviti sve aktivnosti na obogaćivanju urana u podzemnoj tvornici u Fordu, u središtu Irana, pa i zatvoriti je.

U seriji rezolucija koje su donijeli Ujedinjeni narodi (UN) od 2006. godine zahtijeva se da Iran prekine sve aktivnosti u vezi s obogaćivanjem urana, kako bi se umirila međunarodna zabrinutost o prirodi iranskog nuklearnog programa.

Predstavnici Njemačke i pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a, od kojih svaka posjeduje nuklearno naoružanje, izjavili su da je vrijeme da Teheran preduzme konkretne korake kako bi ih uvjerio da ne radi na stvaranju bombe.

Izvor: Agencije