Švicarci protiv ‘viška demokratije’

Nijedan od 26 švicarskih kantona nije glasao za plan o češćem izlasku na referendume

Švicarci su u nedjelju na referendumu odlučili da im je “dosta demokratije”, pošto su većinom glasova odbili prijedlog za održavanje još više referenduma o raznim međunarodnim sporazumima.

Akcija za nezavisnu i neutralnu Švicarsku (AUNS) smatra da se građani trebaju automatski pitati svaki put kad njihova vlada potpiše neki važan međunarodni sporazum i pokrenula je inicijativu “Državni sporazumi pred narod”, o čemu se u nedjelju odlučivalo na referendumu. 

Međutim, nijedan od 26 švicarskih kantona nije glasao za plan o češćem izlasku na referendume, a to je odbilo i 75,2 posto birača, prenosi AP. 

Vodeće partije su se protivile prijedlogu AUNS-a, tvrdeći da bi konstantni pozivi na referendum mogli zakočiti švicarsku demokratiju – baš kao što je glasila jedna parola uoči referenduma: “Previše demokratije ubija demokratiju”.

Švicarska godišnje održi pet-šest referenduma na državnom i još nekoliko na lokalnom nivou.

Svega 50.000 potpisa

AUNS smatra da se treba održati referendum kad god Švicarska treba povinovati nekom međunarodnom zakonu ili sudskoj odluci, naročito ako to uključuje Evropsku uniju (EU), kojoj Švicarska ne pripada.

Desničarska Švicarska narodna partija, jedina veća stranka koja je podržala plan, saopćila je da se nedjeljni negativan odgovor Švicaraca “mogao predvidjeti, zbog velike kampanje straha koju su vodili njihovi protivnici”.

Kako sada stvari stoje, za raspisivanje referenduma na nacionalnom nivou o novom zakonu ili sporazumu u Švicarskoj, zemlji s više od sedam miliona ljudi, potrebno je da se skupi svega 50.000 potpisa.

Kriteriji su viši – 100.000 potpisa – ako grupa građana želi predložiti potpuno novi zakon, ali i o tome se često glasa, a nekad i s uspjehom.

Odziv građana na referendumima rijetko prelazi 40 posto, a u nedjelju je bio 37,8 posto.

Izvor: Agencije