Socijalisti u Francuskoj očekuju većinu

Kandidati koji su u prvom krugu osvojili više od 50 posto glasova direktno dobijaju mjesto u parlamentu (Reuters)

Francuzi su u nedjelju ujutro počeli glasati u drugom krugu parlamentarnih izbora, na kojima se očekuje da će Socijalistička stranka predsjednika Francoisa Hollandea dobiti potrebnu većinu za povedbu svog programa.

Francuzi biraju 541 zastupnika nakon što je 36 već izabrano u prvom krugu 10. juna, obilježenog niskom stopom učešća (42,7 posto).

Kandidati koji su u prvom krugu osvojili više od 50 posto glasova direktno dobijaju mjesto u parlamentu.

U drugom krugu nadmeću se kandidati koji osvoje više od 12,5 posto glasova u prvom krugu i pobjeđuje onaj koji osvoji većinu.

Mjesec i po nakon što je na predsjedničkim izborima pobijedio Nicolasa Sarkozyja, Hollande bi trebao osvojiti uvjerljivu većinu, ili čak apsolutnu, koja bi ga oslobodila koalicije s ekolozima i radikalnom ljevicom.

Uspon desnice

Većina anketa upućuje da će Socijalistička stranka i dvije male savezničke stranke dobiti više od 289 od 577 mjesta u parlamentu.

U prvom krugu socijalisti i razne lijeve stranke su osvojili 34,4 posto glasova, ekolozi 5,4 posto, a radikalna ljevica 6,9 posto glasova.

Parlamentarna desnica, koja je dobila 34 posto glasova u prvom krugu, prema anketama bi mogla postići i u nedjelju značajan rezultat.

Nedjeljne izbore mogao bi obilježiti povratak u parlament krajnje desne Nacionalne fronte, pod vodstvom Marine Le Pen, koja bi mogla dobiti tri ili četiri mjesta.

Izvor: Agencije