Sirija: Opozicija traži naoružane posmatrače

Sirijska opozicija pozvala je Ujedinjene narode (UN) da pošalju naoružane posmatrače u zemlju samo dan nakon što je norveški general Robert Moodd, šef UN-ove misije, najavio suspenziju aktivnost u toj zemlji iz bezbjednosnih razloga.

Misija UN-a je suspendirana, vozila pod ručnom, a posmatrači prikovani u fotelje hotelskog lobija.

I sve to, kako kaže Mood, iz ”sigurnosnih razloga”.

Specijalni mirovni posrednik UN-a i Arapske lige (AL) Kofi Annan i dalje nije proglasio misiju neuspijehom, iako neki analitičari, ali i pripadnici sirijske opozicije, sumnjaju upravo u to.

“Mislim da imaju pravo što su to učinili. I mislim da je krajnje vrijeme da proglase kako je misija propala i kako je inicijativa gospodina Anana propala”, kaže Bassam Imadi iz najveće sirijske opozicione grupe.

Ali, borci slobodne vojske Sirije, koji u posljednje vrijeme nabavljaju sve savremeniju vojnu opremu, kažu da suspenzija misije nije tako loša.

Nasilje se nastavlja

“Misija UN-a nije učinila ništa za sirijski narod, naprotiv, pružila je priliku režimu da nastavi ubijati”, rekao je jeadn pripadnik slobodne vojske.

U relativno mirnim i tradicionalno pro-Assadovim gradovima, poput Halepa i Damaska, stanovnici različito reagiraju na suspenziju misije.

“Nasilje se i dalje nastavlja i sve je isto. Posmatrači su zaista nepotrebni, baš kao što su bili i posmatrači AL-a”, kaže stanovnik Damaska Ahmad el-Adami.

“Suspenzija posmatračke misije snažno će nas pogoditi. Da su nastavili svoju misiju, postigli bi nešto”, drugačijeg je mišljenja njegov sugrađanin Rami al-Amin.

U drugim dijelovima zemlje opozicioni aktivisti kažu da je sirijska vojska intenzivirala granatiranje opozicionih uporišta.

Amaterski snimak iz Homsa navodno pokazuje kako sirijska vojska granatira civile na ulicama ovog grada.

Izvor: Al Jazeera