Razvijeni za MMF 430 milijardi dolara

Felipe Calderon: Mislim da će biti veća kapitalizacija (Reuters)

Grupa 20 razvijenih ekonomija (G-20) mogla bi doprinijeti Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) s više od 430 milijardi dolara, koliko je dogovoreno ranije, izjavio je domaćin narednog samita G-20, predsjednik Meksika Felipe Calderon.

“Mislim da će biti veća kapitalizacija”, rekao je on u Los Cabosu, gdje će 18. i 19. juna biti održan samit G-20.

Zemlje G-20 su se na samitu u aprilu obavezale da će doprinijeti sa 430 milijardi dolara MMF-u radi borbe protiv širenja dužničke krize u zemljama eurozone.

Rusija još nije odlučila o iznosu svog učešća.

Nešto ranije je zamjenik ruskog ministra finansija Sergej Storčak rekao je da će finansijska učešća biti dogovorena na samitu u Los Cabosu.

Francuska za jačanje rasta

Ministar finansija Anton Siluanov je kazao da će Moskva učestvovati sa najmanje 10 milijardi dolara.

U međuvremenu je Francuska saopćila kako želi da Evropska unija (EU) do kraja ove godine dogovori mjere za jačanje privrednog rasta u vrijednosti od 120 milijardi eura, piše list Le Journal du Dimanche, pozivajući se na prijedlog koji je objavila Francuska uoči samita bloka krajem juna.

List navodi da je Francuska prihvatila njemačko odbijanje kolektivnog evropskog duga i i pristala da euroobveznice budu projekt koji će se razmatrati u vremenskom okviru od 10 godina.

Očekuje se da će suma od 120 milijardi eura biti kombinacija kratkoročnih instrumenata rasta, kao što su projektne obveznice, relociranih strukturalnih fondova EU i novog investicionog kapitala Evropske investicione banke (EIB).

Za finansiranje javnih radova bile bi emitirane projektne obveznice za koje će garantirati budžet EU.

Velik i brz utjecaj

Strukturni evropski fondovi bili bi više okrenuti onima kojima su prijeko potrebni i namijenjeni više nego do sada finansiranju malih i srednjih preduzeća i podsticanju zapošljavanja, posebno mladih ljudi.

Francuski predsjednik Francois Hollande iznio je svoje ideje partnerima EU i Evropskom vijeću uoči samita G-20 u Meksiku u ponedjeljak i utorak i razgovora s liderima Njemačke, Italija i Španije u Rimu u petak, 22. juna.

“Od juna Evropsko vijeće treba usvojiti mjere rasta koje će imati velik i brz utjecaj i čija će vrijednost biti 120 milijardi eura”, piše list, pozivajući se na Hollandea u dokumentu “Evropski sporazum rasta”.

Fond od 120 milijardi eura činit će 55 milijardi eura nekorištenih razvojnih strukturalnih fondova EU, 4,5 milijardi eura projektnih obveznica za infrastrukturne projekte i 60 milijardi eura u kapitalu koji može podići EIB, navodi list.

Hollande zahtijeva da Evropa nadopuni sporazum o budžetskoj disciplini, koji je dogovoren početkom godine, sa sporazumom o rastu, što je ideja koji su mnogi prihvatili.

Izvor: Agencije