Počinje predizborna kampanja u Libiji

Mhamoud Jibril: NPV i privremena vlada Libije su donijeli proglas o 'vojnim zonama' (AFP)

U ponedjeljak će zvanično početi predizborna kampanja političkih partija i kandidata na parlamentarnim izborima u Libiji, zakazanih za 7. juli. 

Predizborna kampanja će trajati do 5. jula, kada počinje predizborna šutnja u zemlji. 

Parlamentarni izbori u Libiji su prethodno planirani za 19. juni, ali je Visoko izborno vijeće donijelo odluku o prolongiranju izbora za 7. juli, a kao razlog su naveli “tehničke probleme i nedostatke”.

Zvaničnici Nacionalnog prelaznog vijeća (NPV) i privremene vlade Libije saopćili su da je donesen proglas o “vojnim zonama” u regijama u kojima se nastavljaju sukobi i data ovlast Ministarstvu unutrašnjih poslova i vojsci da uspostave kontrolu na tim područjima.

Zamjenik premijera u privremenoj vladi Libije Haremeyn Muhammed pozvao je sukobljene strane u libijskim regijama Zintan, Sakika i Mezde da odlože oružje i prekinu sukobe.

Proglas o “vojnim zonama” i prekidu vatre je obavezujući za sve strane, navodi se u saopćenju privremene Vlade, a kao cilj ovakvog poteza navodi se “hitni prekid sukoba i osiguravanje humanitarne i medicinske pomoći za ranjene i ugrožene stanovnike tih regija”.

Vlada je najavila formiranje komisije koja će pratiti dalji razvoj događanja u ovim regijama, prenosi agencija Anadolija.

Izvor: Agencije