Pobjeda Nove demokratije za ostanak Grčke u EU

Grci su ponovo glasali na parlamentarnim izborima, a ministarstvo unutrašnjih poslova donijelo je nepotpune rezultate na osnovu prebrojanih 55,5 posto glasova.

Najviše glasova dobila je Nova demokratija – 30,2 posto, što je veliki porast, jer je prije šest sedmica ta stranka osvojila 19 posto glasova.

Druga je Syriza, za koju se procjenjuje da je osvojila 26,3 posto, što je također puno bolje nego prije mjesec i po, kada je osvojila 17 posto.

Na trećem mjestu je PASOK sa 12,6 posto; na prvim izborima socijalisti su osvojili 13 posto glasova.

Neonacisti Zlatne zore dobili su 6,9 posto glasova, približno isto kao i prije šest sedmica.

Tsipras priznao poraz

Za formiranje vlade pobjednička stranka ili koalicija mora imati najmanje 151 mandat u parlamentu sa 300 mjesta.

Čelnik radikalne lijeve stranke Syriza Alexis Tsipras priznao je u nedjelju navečer poraz na parlamentarnim izborima i rekao da je nazvao čelnika Nove demokratije Antonisa Samarasa da bi mu čestitao.

Kako prenosi grčka agencija ANA, Samaras je predložio osnivanje “vlade nacionalnog spasa”.

Naglasio je da su Grci glasali za ostanak Grčke u eurozoni.

“Neće biti avantura, poštovat ćemo ono što je ova zemlja potpisala”, dodao je.

Obnoviti pregovore

Nova demokratija zauzela je čelnu poziciju na grčkim parlamentarnim izborima u nedjelju i u položaju je da formira koalicijsku vladu za ostanak u eurozoni, zajedno sa socijalističkim Pasokom.

Prema nezvaničnim rezultatima, Nova demokratija imat će 128 mjesta u parlamentu (stranka koja dobije više glasova na izborima ima bonus od dodatnih 50 zastupnika u parlamentu), Syriza 72 mjesta, a socijalisti 33 mandata.

Izbore u Grčkoj, uoči samita G-20 u Meksiku, komentirao je generalni sekretar Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) Angel Guria, koji smatra da bi Grčkoj trebalo omogućiti da ponovo pregovara o dogovorenoj pomoći od 130 milijardi eura ako će to značiti ostanak zemlje u eurozoni.

“Mislim da je prilagođavanje u Grčkoj bilo brutalno, pad vruto društvenog proizvoda (BDP), u realnim prihodima, u zapošljavanju. Mislim da sada gotovo svaki partijski lider, barem najveći kandidati, poručuju da žele ostati u eurozoni. Upitno je pod kojim uslovima. Tako da ne mogu osporiti potrebu za nekim prilagođavanjem uslova”, kazao je Guria.

Izvor: Al Jazeera i agencije