Grčka glasa i ponovo traži demokratiju

Grčka u nedjelju slavi demokratiju.

A ona je nastala upravo ovdje prije oko 2.500 godina.

Zeus, Olimp, Atina… mitovi i mitologija, Grčka je kolijevka zapadne civilizacije i najvećeg svjetskog blaga – demokratije.

“Ovdje je sve počelo. Demokratija. Filozofija. Ovdje na ovoj svetoj stijeni, u Hramu, prelijepom mermeru. Danas toga nema. Te ljepote. Živimo u svijetu straha i užasa. Ima li još mitova u Grčkoj? Da, ima, ali ružnih”, kaže historičarka umjetnosti Katarina Paliou.

U 21. vijeku Grčka izgleda mnogo drugačije.

Nekada je stajala čvrsto na nogama, danas je na koljenima.

Ali, ovaj metro dokaz je da Grčka još uvijek živi ove starine i stvara nove mitove.

Jedan od njih je da u slučaju raskida ugovora s Evropskom unijom (EU) o mjerama štednje Grčka neće napustiti eurozonu, javlja iz Atine Dijana Mujanović.

Na pitanje da li Grčka može odustati od memuranduma s EU i zadržati euro, Odiseas kaže: “Da. Može i mora”, a Basiliki dodaje: “Naravno.”

Između mita i realnosti

Međutim, ima onih koji misle drugačije i posve je jasno da oni neće glasati za Syrizu.

“Nema šanse. Ne može”, kategirčno će Roula.

A evo što kaže struka.

Ekonomska analitičarka Balija Arnitou vjeruje kako bi srednji put, između mita i realnosti, bio dobitna kombinacija ne samo za Grčku, nego i za Evropu.

“Dijelovi ugovora o platama, radničkim pravima i načinu dizanja ekonomije definitivno se trebaju promijeniti. Trebamo ih ispočetka ispregovarati, uz potpuno novi pristup”, kaže ona.

Baš kao i ekonomisti, i historičari vjeruju da je grčka tragedija nova prilika za novu demokratiju, neke nove Evrope 21 vijeka.

“Grčka je Evropa, a Evrope nema bez Grčke. Ovaj novi mit pokazat će narodima Evrope da se možemo nadati, da ćemo stati opet na noge i tražiti demokratiju i dostojanstvo”, veli Katarina Paliou.

Izvor: Al Jazeera