Francuska: Ubjedljiva pobjeda socijalista

Partija francuskog predsjednika Francoisa Hollamdea ubjedljivo je pobijedila u drugom krugu parlamentarnih izbora, pokazuju izlazne ankete.

Socijalisti će u budućem sazivu parlamenta imati 320 od 577 poslaničkih mjesta, što je znatno više od 289, koliko je dovoljno za većinu, pokazuju podaci Instituta CSA.

Prema podacima instituta Ipsos, socijalisti će zajedno sa saveznicima imati 341 poslanika, dok će desnica imati 231 mandat.

Desničarska Unija narodnog pokreta (UMP) bivšeg predsjednika Nicolasa Sarkozyja je sa svojim saveznicima osvojila između 212 i 234 poslanička mjesta, Zeleni između 18 i 24, a ekstromno ljevičarski Lijevi front od devet do 11 mandata.

Prvi put poslije dvije decenije u parlament će ući i partija ekstremne desnice Nacionalna fronta Marin Le Pen, koji će, prema prvim rezultatima, imati dva poslanika.

Većina u parlamentu

Ovakvi rezultati omogućit će Hollande da provede sve planirane reforme i bez podrške Zelenih i komunističkog Lijevog fronta, što će biti prvi put poslije deset godina da socijalisti imaju većinu u francuskom parlamentu.

U prvom krugu izbora prije sedam dana izabrano je 36 poslanika koji su u svojoj izbornoj jedinici osvojili više od 50 posto glasova.

Socijalisti i njihovi saveznici su u prvom krugu osvojili 46 posto glasova, desnica 34 posto, dok je Nacionalna fronta dobila 13,6 posto glasova.

Drugi krug izbora za Nacionalnu skupštinu Francuske obilježila je rekordna apstinencija od 44 posto.

Francuzi su u nedjelju ujutro počeli glasati za 577 zastupnika nacionalne skupštine.

Do 17 sati 46,2 posto

Do 17 sati odziv glasača bio je 46,2 posto.

To je nešto manje nego u prvom krugu, kada je odziv bio 48,31 posto, a značajno manje u odnosu na drugi krug predsjedničkih izbora, kada je 71,96 posto francuskih birača izašlo na birališta.

Kao i na predsjedničkim izborima, u manjim sredinama svoju građansku dužnost mogli su obaviti do 18 sati, a u većim gradovima do 19, odnosno 20 sati.

“Pitamo se uistinu gdje idemo, jer nedostatak novca je ogroman i zabrinjavajući. Ne samo Grčka, već i druge zemlje, pa i Francuska, imaju rupu u budžetu i to mnogo smeta”, kaže glasač Claude Baloche.

Marine Le Pen iz Nacionalne fronte glasala je u sjevernom departmanu Pas de Calais.

Polaže velike nade u ove izbore, nakon što je na prošlim predsjedničkim završila na trećem mjestu.

U rukama birača

“Sada je sve u rukama birača”, kratko je rekla.

Njena Nacionalna fronta posljednji put u parlamentu je bila 1986. godine, dok je stranku vodio njen otac Jean-Marie.

I ako uđe u nacionalnu skupštinu, Marine Le Pen ne bi bitno ugrozila mogućnost francuskog predsjednika Francoisa Hollanda da vodi zemlju parlamentarnom većinom u nacionalnom parlamentu.

Njegova bivša nevjenčana supruga i majka njihovih četvero djece, predsjednička kandidatkinja socijalista 2007. godine Segolene Royal, glasala je u La Rochellu, na zapadu Francuske.

Segolene Royal bi u nakani da uđe u skupštinu mogao ozbiljno ugroziti ekstremni ljevičar Olivier Falorni, također iz departmana Charente-Maritime.

Prije sedam dana, u prvom krugu, socijalisti i njihovi ljevičarski saveznici osvojili su 46 posto, a umjereno desna Sarkozyjeva stranka UMP 34 posto.

Izvor: Al Jazeera