Ukinut policijski sat u Tunisu

Policijski sat je ukinut zbog poboljšanja sigurnosne situacije u zemlji (AFP)

Tuniske vlasti ukinule su policijski sat uspostavljen nakon vala smrtonosnog nasilja i nemira ekstremista povodom “napada na svete vrijednosti” islama, koji je izazvala jedna kontroverzna izložba.

Tunisko ministarstvo unutrašnjih poslova je u utorak zabranilo javna okupljanja u glavnom gradu i nekoliko oblasti u zemlji, zbog poziva da se održe demonstracije u znak podrške “svetim vrijednostima” islama.

“Sigurnosna situacija je poboljšana širom zemlje i, imajući u vidu interese građana, ministarstva odbrane i unutrašnjih poslova odlučili su ukinuti policijski sat”, navedeno je u saopćenju.

Nekoliko krila pokreta salafista je tokom sedmice pozvalo na demonstracije nakon molitve u petak, u znak protesta protiv “napada na svete vrijednosti” islama, koji je, kako vjeruju, izazvala jedna kontroverzna izložba.

U petak, međutim, nije bilo nikakvog nasilja.

Salafisti su u nedjelju napali galeriju u predgrađu Tunisa La Marsa, u kojoj se održavala umjetnička izložba koju su oni smatrali uvredljivom po islam, a u ponedjeljak su napali policijske stanice, spalivši nekoliko njih.

Nakon toga su uslijedii nemiri širom zemlje od ponedjeljka do srijede, u kojima je poginula jedna osoba, a povrijeđeno 65 policajaca, podsjeća AFP.

Pokret Enahda, koji dominira u vladi i parlamentu, pozvao je u petak na “miran protestni marš za odbranu revolucije i svetih vrlina”.

Izvor: Agencije