U Jemenu ubijen 21 borac Al-Kaide

Jemenska vojska je 12. maja krenula u ofanzivu, koristeći sva raspoloživa sredstva (Reuters)

Vladine snage su ubile 21 borca Al-Kaide u najnovijim sukobima na jugu Jemena, saopćili su u subotu vojni zvaničnici.

Vojni zvaničnici kažu da je 17 ekstremista poginulo u sukobima, koji su bjesnili do ranog jutra oko grada Azan, u južnoj provinciji Shabva.

U istim sukobima ranjeno je šest vojnika, dodali su ovi zvaničnici, koji su govorili pod uslovom da ne budu imenovani, prenosi AP.

Još četiri ekstremista i jedan vojnik poginuli su u subotu u oblasti doline Hasan, u susjednoj provinciji Abjan, kazali su jemenski vojni zvaničnici.

Ova dolina se nalazi istočno od glavnog grada provincije Abjan, Zinjibara, koji je Al-Kaida zauzela prošle godine i držala donedavno, kao i nekoliko drugih gradova u Abjanu.

Borci Al-Kaide su iskoristili prošle godine bezbjednosni vakuum tokom ustanka u kojem je srušen dugogodišnji jemenski lider Ali Abdulah Saleh da bi zauzeli dijelove teritorije na strateškom jugu zemlje, što je izazvalo strahovanja da bi Al-Kaida mogla koristiti ovaj region za lansiranje novih napada na američke mete, podsjeća AP.

Podrška iz Washingtona

Glasnogovornica State Departementa Victorija Nuland saopćila je u subotu u Washingtonu da SAD pozdravljaju uspjeh jemenske vojske, koja je ponovo preuzela važne oblasti juga, uključujući gradove Jaar i Zinjibar.

Jemenska vojska je 12. maja krenula u ofanzivu, koristeći sva raspoloživa sredstva, s ciljem da povrati teritoriju koja je pala u ruke ekstremista.

Dosadašnji sukobi u Jemenu odnijeli su ukupno 540 života – 402 pripadnika Al-Kaide, 78 vojnika, 26 pripadnika milicija i 34 civila.

Saleha su protivnici optužili da je dozvolio Al-Kaidi da se dokopa velikih dijelova južne i istočne teritorije i da se umiješa u rad nove vlade.

Rezolucijom Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda (UN), s druge strane, podržan je sadašnji predsjednik Jemena Abdrabuh Mansur Hadi, koji je obećao da će uništiti Al-Kaidu kada je zamijenio Saleha u februaru.

Izvor: Agencije