U dvije eksplozije u Bagdadu 25 ubijenih

Šiitski hodočasnici se okupljaju ove sedmice kako bi obilježili 800 godina od smrti imama Mousse el-Kadhima (Reuters)

U eksploziji automobila bombe u subotu je u Bagdadu poginulo najmanje 14 ljudi, a ranjen je 41 šiitski hodočasnik, saopćila je iračka policija, a Reuters javlja da je odjeknula i druga eksplozija i da je u njoj poginulo najmanje 11 ljudi, a 27 je ranjeno, saopćili su policijski i bolnički izvori.

Prva bomba je bila postavljena u napuštenom taksi vozilu koje se nalazilo na putu kojim su prolazili hodočasnici.

Oni su došli u Bagdad na obilježavanje vjerskog praznika.

Jedan policijski zvaničnik je rekao je da je automobil bomba eksplodirao oko podneva u šiitskom dijelu sjevernog Bagdada i da je tom prilikom poginulo deset, a ranjeno 35 ljudi, prenosi AP.

Jedan medicinski izvor je izjavio da su bolnice u četvrtima Shula i Kazimija primile devet mrtvih i 21 ranjenu osobu.

Al-Kaida preuzela odgovornost

Šiitski hodočasnici se okupljaju ove sedmice kako bi obilježili 800 godina od smrti imama Mousse el-Kadhima, praunuka poslanika Muhameda a.s.

Vrhunac hodočašća će biti kasnije tokom dana, kada će se u sjevernom dijelu Bagdada, gdje je sahranjen Kadhim, kako se očekuje, okupiti na stotine hiljada ljudi.

Protekle sedmice u 22 koordinirane eksplozije poginula su 72 hodočasnika, a odgovornost za te napade preuzela je “Islamska država Irak”, ogranak Al-Kaide u Iraku.

U saopćenju koje je postavljeno u subotu na web forumima ti napadi okvalificirani su kao “blagoslovena invazija” i “veliki udarac neprijatelju”.

Izvor: Agencije