Nobelov odbor primio Suu Kyi

U sukobima najmanje 50 žrtava

U sukobima između muslimana i budista na zapadu Mijanmara poginulo je najmanje 50 ljudi, a 54 je ranjeno “od 28. maja do 14. juna”, pišu mijanmarski listovi u subotu.

List New Light of Myanmar ne navodi je li tim brojem obuhvaćeno i desetero muslimana koje je 3. juna linčovalo razjareno mnoštvo budista, htijući se osvetiti za navodno silovanje i ubistvo žene na jugu države Rahina, ali navedeno razdoblje obuhvata i taj događaj koji je potaknuo sukob.

U novom izvještaju o broju žrtava ne navodi se ni vjerska pripadnost žrtava.

Nešto ranije objavljen je podatak o 29 mrtvih (16 muslimana i 13 pripadnika rahinske etničke manjine, uglavnom budista), ali u taj broj nije uključeno deset linčovanih muslimana.

Vjersko nasilje izbilo je 8. juna na sjeveru države Rahin, na granici s Bangladešom, a poslije se proširilo i na prijestonicu te države Sitve.

U nasilju je izbjeglo više od 30.000 ljudi i više od 2.000 kuća je spaljeno.

Predsjednik Nobelovog odbora Thorbjoern Jagland primio je u subotu u vijećnici Osla dobitnicu Nobelove nagrade za mir 1991. godine Aung San Suu Kyi, koju su, tada u njeno, ime preuzeli sinovi, i rekao da se nada da će i kineski disident Liu Xiaobo, dobitnik te nagrade 2010. godine, jednog dana doći u Oslo.

“Više od dvije decenije nakon dodjele nagrade Aung San Suu Kyi je konačno ovdje”, rekao je Jagland u govoru u čast svjetske ikone demokratije, koja se nalazi na svom prvom putovanju u Evropi nakon 24 godine, uglavnom provedenih u kućnom pritvoru.

“Nadamo se da Liu Xiaobo neće morati tako dugo čekati da dođe u Oslo”, kazao je Jagland i dodao da su svjesni koliko je njeno čekanje bilo zahtjevno i različito od njihovog.

Istaknuo je da je tokom izolacije postala “moralni vođa za cijeli svijet”.

Kineski disident Liu Xiaobo je u zatvoru dočekao vijest o dodjeli Nobelove nagrade za mir 2010. godine za napore u korist ljudskih prava i demokratiju u Kini.

Nada za nastavak borbe

Njega nije mogla zastupati ni supruga Liu Xai, koja je u kućnom pritvoru, ni njegovo troje braće, koji ne mogu napustiti kineski teritorij.

U govoru u subotu Suu Kyi je istakla da je apsolutni mir u našem svijetu nedostižan cilj te da u Mijanmaru neprijateljstva nisu prestala, posebno na krajnjem sjeveru zemlje i na zapadu, neposredno prije njenog puta.

Opoziciona čelnica se prisjetila da joj je dodjela Nobelove nagrade za mir dok je bila u kućnom pritvoru “pružila nadu za nastavak borbe i otvorila jedna vrata u njezinu srcu”.

Ona je taj govor iskoristila za traženje oslobođenja političkih zatvorenika u njenoj zemlji i istaknula da nepoznate osobe ne smiju pasti u zaborav.

“Molim vas, učinite sve što je u vašoj moći da što prije postignemo bezuslovno puštanje političkih zatvorenika”, obratila se uzvanicima u vijećnici Osla.

Izvor: Agencije