Lagarde: Eurozoni treba ministar finansija

Prema ocjeni analitičara, komentari Lagarde mogli bi izazvati iznenađenje u Berlinu (Reuters)

Šefica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Christine Lagarde je izjavila u subotu da je eurozoni potreban zajednički ministar finansija i da treba razmotriti objavu obveznica za region u sklopu napora za izlazak iz ekonomske krize.

“Potrebna nam je zajednička odlučnost za napredak ka ključnoj fazi u razvoju situacije u eurozoni. Moramo ići dalje od monetarne unije kako bi spojili budžetske politike, također uz nadzorne instrumente za finansijski sektor u širem smislu i s mehanizmima za rješenje bankarskih kriza. Sve ovo bi bilo pod autoritetom eurozone, a ne nacionalnih centralnih banaka”, rekla je Lagarde dnevniku Liberation.

Lideri EU sastat će se 28. i 29. juna na samitu na kojem se očekuje da će biti izrađena mapa puta za stvaranje fiskalne unije, ali prema ocjeni analitičara, komentari Lagarde mogli bi izazvati iznenađenje u Berlinu.

Njemačka, koja daje najveći doprinos u Evropi i nosi najveći teret u kriznim fondovima, insistira na tome da fiskalna unija mora biti provedena prije bilo kakvog razmatranja nekih radikalnih promjena, poput zajedničkih obveznika.

Izvor: Agencije