Kineskinja poletjela u svemir

Ččetvrta kineska letjelica s posadom lansirana je u 12.37 sati po srednjoevropskom vremenu sa lansirne rampe Jiuquana, u pustinji Gobi (AP)

Kina je u subotu lansirala letjelicu s ljudskom posadom Shenzhou IX, što će biti prvo spajanje kineske letjelice s ljudskom posadom sa svemirskim modulom koji kruži oko Zemlje, a prvi put je među astronautima i jedna žena.

Liu Yang (33), pilot Narodne oslobodilačke vojske, u posadi je zajedno s dvojicom kolega, Jing Haipengom, kojem je ovo treći let u svemir, i Liu Wangom, u modulu kojeg će nositi raketa “Dugi marš”.

Ova četvrta kineska letjelica s posadom lansirana je u 18.37 sati (12.37 sati po srednjoevropskom vremenu) sa lansirne rampe Jiuquana, u pustinji Gobi, na sjeverozapadu Kine.

Ovim će Kina postati treća zemlja, nakon SAD-a i nekadašnjeg SSSR-a, koja vlastitom tehnologijom šalje jednu astronautkinju u svemir.

Kritični trenutak u ovoj desetodnevnoj misiji bit će spajanje letjelice sa svemirskim modulom Tiangong-1, prvim modulom kineske svemirske stanice lansiranim u septembru 2011. godine.

Ovo je prvi put da će astronauti izvesti spajanje ručnim upravljanjem, pošto se Shenzhou VIII lansiran u oktobru 2011. godine bez posade spojio s modulom automatski, sa Zemlje.

Ovim će Kina postati treća zemlja, nakon SAD-a i nekadašnjeg SSSR-a, koja vlastitom tehnologijom šalje jednu astronautkinju u svemir.

Zadaća kineskog svemirskog programa je da zemlja za desetak godina ima svemirsku stanicu u kojoj posada može živjeti više mjeseci, poput nekadašnje ruske stanice Mir i Međunarodne svemirske stanice (ISS).

Izvor: Agencije