Evropa mora zajednički izaći iz krize

Grci su protestirali zbog mjera štednje uzrokovanih ekonomskom krizom (EPA)

Zemlje eurozone koje su zaglibile u dužničku krizu “moraju još više imati na umu da su na istom brodu”, ocijenila je u subotu agencija Xinhua, uoči presudnih parlamentarnih izbora u Grčkoj u nedjelju i samita G-20 u Meksiku.

“Uporedimo li eurozonu s velikim brodom, moramo znati da niko s njega neće sići netaknut ako brod zahvate snažne privredne oluje. Zemlje na tom brodu moraju pružiti ruku spasa”, ističe službena kineska agencija.

“Njemačka i Francuska, dva privredna pokretača eurozone, trebale bi možda zanemariti svoje političke razlike, razvijati međusobnu saradnju i preuzeti važniju ulogu u rješavanju dužničke krize”, predlaže agencija u svom komentaru.

Njemačka i Francuska, dva privredna pokretača eurozone, trebale bi možda zanemariti svoje političke razlike, razvijati međusobnu saradnju i preuzeti važniju ulogu u rješavanju dužničke krize.

“Što se tiče zemalja teško pogođenih krizom, poput Grčke i Španije, one moraju – kao i njihovi narodi – shvatiti da se moraju provesti bolne mjere, među kojima je štednja, smanjenje budžetskog deficita i reforma njihovog finansijskog sistema”, dodaje Xinhua.

Privreda Kine, koja je otkupila veliki dio evropskog javnog duga, sve više trpi zbog krize u Evropi, koja je najveće tržište za izvoz kineskih proizvoda.

Prema nepotvrđenim procjenama stručnjaka, kineska vlada posjeduje evropskih državnih obveznica u vrijednosti većoj od 500 milijarda dolara.

Izlaganje pritisku

Njemački, britanski, italijanski, francuski, španski i čelnici Evropske unije obvezali su se u petak na videokonferenciji uoči samita G-20 u Los Cabosu, u Meksiku, da će “garantirati privrednu stabilnost i podupirati rast”.

Na samitu G-20 u ponedjeljak i u utorak Evropljane će njihovi partneri još jednom izložiti pritisku.

Indijski premijer Manmohan Singh upozorio je evropske lidere na nužnost preduzimanja odlučne akcije radi prevazilaženja finasijske krize u eurozoni.

Singh je uoči puta za Meksiko izjavio da situacija u Evropi posebno zanima Indiju, u kojoj je ekonomski rast u prvom tromjesečiju 2012. godine povećan 5,3 posto, što je najsporiji indijski tromjesečni rast u proteklih devet godina.

“Nastavak problema u Evropi dodatno će pogoršati stanje na svjetskim tržištim, što će se svakako odraziti i na ekonomiju Indije”, rekao je Singh, prenosi AFP.

Indijska privreda

Privreda Indije je poslije početka tržišnih reformi 1991, imala jednu od najviših stopa ekonomskog rasta u svijetu i smatraju je novoindustrijaliziranom zemljom, a pored toga što je članica G-20 privredno najmoćnijih zemalja svijeta, sa Brazilom, Rusijom, Narodnom Republikom Kinom i Južnom Afrikom čini grupaciju BRICS.

Njihova privreda je deseta u svijetu mjereno nominalnim ukupnim domaćim proizvodom (BDP) koji je u 2011. procijenjen na 1,84 milijardu dolara, ali čak treći po veličini BDP mjeren paritetom kupovne moći (PPP, prema tržišnim cijenama), sa blizu 4,5 milijardi dolara.

Slabe tačke rastuće ekonomije u drugoj najmnogoljudijoj zemlji na svijetu su izostanak ekonomskih reformi, visoke kamatne stope i nedovoljno povjerenje poslovnih ljudi.

Premijer Singh i ministar finasija Pranab Mukherjee naveli su evropsku dužničku krizu kao razlog za usporavanje ekonomskog rasta u Indiji, dodajući da usporavanje međunarodne privrede smanjuje manevarski prostor domaćoj ekonomiji.

Prijetnja iz S&P-a

Indijska ekonomija je do sada bila dovoljno snažna da prebrodi globalnu ekonomsku krizu bolje od većine drugih velikih privreda, mada joj je stopa rasta pala sa 8,5 posto u finansijskoj 2010-11. na 6,9 u 2011-12. godini.

Bonitetna agencija Standard i Poor's (S&P) upozorila je da bi Indija mogla biti prva među rastućim ekonomskim silama iz grupacije BRICS koja bi izgubila investicioni kreditni rejting, u slučaju da taj azijski džin ne pokrene svoju privredu i ne provrede reforme.

Agencija je u aprilu snizila prognozu kreditnog rejtinga Indije na negativnu sa stabilne, zadržavši rejting BBB-, uz upozorenje da će on biti snižen ukoliko situacija u oblasti javnih finansija bude pogoršana.

Status BBB- je samo jedan stepen iznad neinvesticionog, koji nosi povećan rizik od bankrota i koji bi Indiju primorao da plaća više kamatne stope na državne dužnicke listove.

Razlog za zabrinutost predstavlja i veliki fiskalni deficit, rekordno nizak kurs nacionalne valute rupije prema dolaru i godišnja inflacija od oko sedam posto.

Premijer Singh je nedavno izjavio da domaća ekonomija “plovi ka turbulentnom vremenu”, navodeći da vlada mora raditi na oživljavanju poslovne aktivnosti i vraćanju povjerenja investitora.

Izvor: Agencije