Egipćani biraju novog predsjednika

Oko 50 miliona građana s pravom glasa birat će između Mohammeda Mursija i Ahmeda Shafiqa (Reuters)

U Egiptu je u subotu ujutro počeo drugi krug predsjedničkih izbora, na kojima će oko 50 miliona građana s pravom glasa birati između kandidata Muslimanske braće Mohammeda Mursija i Ahmeda Shafiqa, bivšeg premijera iz vremena Hosnija Mubaraka.

Drugi krug izbora održava se u subotu i nedjelju od osam do 20 sati, a pobjednik će postati četvrti predsjednik Egipta od svrgavanja monarhije prije skoro 60 godina.

Na Shafiqa se gleda kao na produžetak autoritarnog režima Mubaraka, koji je 2. juna osuđen na doživotnu robiju zbog ubistva demonstranata tokom prošlogodišnjih masovnih protesta.

S druge strane, za Mursija mnogi smatraju da će ograničiti slobode građana.

Izbori se održavaju u atmosferi uzavrelih strasti, poslije odluke Ustavnog suda da poništi prošlogodišnje parlamentarne izbore i da dozvoli Shafiqu, posljednjem premijeru u vladi svrgnutog Mubaraka, da ostane u predsjedničkoj utrci, uprkos ranijoj odluci da se Mubarakovim ljudima ne dozvoli bavljenje politikom.

Veoma teški dani

Odluka Ustavnog suda da su prošlogodišnji izbori neustavni i da je potrebno raspisati nove izazvala je oštre proteste u zemlji, jer mnogi smatraju da su to bili prvi slobodni izbori u Egiptu poslije više decenija.

Muslimanska braća, koja su osvojila 46 posto mjesta u parlamentu, smatraju da ova odluka ukazuje da Egipat ide ususret “veoma teškim danima, koji bi mogli biti još opasniji nego posljednji dani Mubarakove vladavine”.

Ko god od dvojice kandidata pobijedi, naslijedit će tešku bezbjednosnu i ekonomsku situaciju i oštro podijeljenu zemlju.

Vojno vijeće, koje je preuzelo vlast kada je Mubarak zbačen, obećalo je da će prenijeti vlast civilnoj vladi poslije predsjedničkih izbora, ali je nesiguran prenos vlasti ugrožen odlukom Vrhovnog suda da poništi mandat poslanicima u parlamentu.

Vlast novog predsjednika treba definirati upravo ustavotvorno tijelo koje je formirao parlament.

Ban pozvao na mirne izbore

Prvi krug predsjedničkih izbora u Egitpu održan je u maju i u njemu je učestvovalo 13 kandidata.

U utrci su bili islamisti protiv sekularista i nosioci promjena protiv pripadnika bivšeg režima, ali nijedan nije osvojio većinu, pa je drugi krug zakazan za 16. i 17. juni.

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda (UN) Ban Ki-moon pozvao je na mirne izbore u Egiptu nakon nemira izazvanih proglašenjem parlamenta nelegalnim.

On je “primijetio živu raspravu i uznemirenost Egipćana zbog odluke Ustavnoga suda”, koji je parlament proglasio nezakonitim zahvaljujući rupi u izbornom zakonu, saopćio je glasnogovornik UN-a Martin Nesirky.

“Generalni sekretar se nada da će se drugi krug predsjedničkih izbora odvijati u mirnoj i otvorenoj atmosferi”, dodao je on.

Izvor: Agencije