Anes Subašić proglašen krivim za terorizam

U odvojenom slučaju prošle jeseni, Subašić je osuđen po dvije tačke optužnice za ilegalno pribavljanje državljanstva (WRAL)

Anes Subašić, naturalizirani državljanin SAD-a, rođen u Bosni i Hercegovini, sedmi član grupe “Trougao” iz Sjeverne Karoline, čiji su članovi osuđeni za terorističke aktivnosti, uključujući i planiranje napada na američku bazu Quantico u Virginiji, proglašen je krivim za terorizam, javio je AP.

Prema podacima vlasti, od novembra 2006. do jula 2009. godine Subašić je s ostalima nastojao pribaviti finansijsku podršku za terorističke aktivnosti, ali i oružje za obuku, kao i nove regrute za “nasilni džihad”, dok su drugi radili na nabavci novca, obuci u rukovanju oružjem, transportu i regrutiranju “u cilju provođenja nasilnog džihada”.

U odvojenom slučaju prošle jeseni, Subašić je osuđen po dvije tačke optužnice za ilegalno pribavljanje državljanstva.

Izricanje presude očekuje se u augustu, a Subašiću prijeti kazna doživotnog zatvora.

Sud u američkoj državi Sjeverna Karolina proglasio je 35-godišnjeg Subašića u četvrtak krivim za terorizam, uključujući planiranje ubistva, otmice, nanošenja teških tjelesnih povreda i ranjavanje, saopćio je američki državni tužilac Thomas Walker.

Neprijatelji države

“Subašić je bio član terorističke grupe koja je vlastitu državu smatrala neprijateljem”, izjavio Chris Briese, koji se nalazi na čelu ureda američkog Federalnog istražnog biroa (FBI) u Charlotteu.

“Samim tim, Subašić je bio dio zavjere protiv SAD-a i njegovih oružanih snaga”, rekao je on, podsjetivši da je grupa planirala i napad na američku bazu u Quanticu.

Grupu “Trougao” iz Sjeverne Karoline, čiji su članovi osuđeni za terorističke aktivnosti, predvodio je Daneil Boyd, koji se izjasnio krivim u februaru 2011. godine za planiranje ubistva i za pružanje materijalne podrške teroristima.

Izricanje presude Boydu je odloženo da bi mogao svjedočiti protiv još trojice zavjerenika, koji su proglašeni krivim prošle jeseni.

Dvojica Boydovih sinova također su priznali krivicu i oni su u zatvoru.

Izvor: Agencije